Петиція з проханням не називати Повітрофлотський проспект проспектом ЄС набрала 6000 підписів.

Петиція – це відповідь на ініційований Кличком проєкт рішення щодо перейменування проспекту на честь ЄС, який мають розглянути 5 жовтня.

У травні кияни проголосували в затосунку «Київ Цифровий» за перейменування проспекту на Повітрянофлотський. Експертна комісія дійшла висновку, що нинішня назва не підлягає декомунізації чи дерусифікації, натомість асоціюється з історією розвитку повітроплавання. Тож у схожій новій назві прагнули зберегти цей зв’язок.

Однак Київрада провалила голосування щодо такого перейменування. Міський голова Віталій Кличко вніс проєкт рішення з варіантом перейменувати Повітрофлотський проспект на проспект ЄС.

   

У липні депутати відмовилися затверджувати підтриманий киянами варіант Повітрянофлотський проспект. Після чого військовослужбовці 40 бригади тактичної авіації внесли свою пропозицію, а саме проспект Повітряних сил.

Голоси розділилися з невеликим відривом (38% і 30% відповідно на користь «Повітрянофлотського»). Назву «Повітрянофлотський проспект» підтримали на голосуванні в «Києві Цифровому» майже 17 тисяч киян. За словами активістів, які спочатку пропонували залишити старі назви для проспекту й однойменної вулиці, перейменування є «спробою притягнути назву проспекту «за вуха» до комуністичної ідеї».

Також проспектом Європейського Союзу пропонують назвати проспект Правди. Як зазначила депутатка Аліна Михайлова, проспект із такою назвою має з’явитись у районі, який має багато смислових зв’язків з Європою: житловий масив «Варшавський» і майбутня станція метро «Варшавська», поруч проспекти Свободи, Георгія Гонгадзе, Василя Порика, вулиці Родини Крістерів і Всеволода Змієнка.

Перше голосування за перейменування Повітрофлотського проспекту Київрада провалила в червні 2023-го.