На сайті Киїради активіст Антон Короб зареєстрував петицію із закликом не перейменовувати Повітрофлотський проспект і Повітрофлотську вулицю в Соломянському районі. Напередодні топоніми ввійшли до списку пропозицій Київради щодо перейменування майже 30 міських об’єктів, пов’язаних із РФ і радянським минулим.

За словами автора петиції, перейменування Повітрофлотського проспекту й вулиці є недоречним і «свідчать про глибоке нерозуміння ініціаторами цього процесу історії Києва і його культури». Пропозицію перейменування він називає маніпуляцією і «спробою притягнути назву проспекту «за вуха» до комуністичної ідеї».

Аргументи проти перейменування

  • Це нагадування про видатні сторінки розвитку авіаційної науки, авіації й авіабудування в Києві й уособлення гордості за внесок міста в розвиток української і світової авіації: «Саме Київське товариство повітроплавання, засноване на початку ХХ століття, подарувало Україні і світу плеяду видатних авіаторів і заклало той науковий фундамент, який далі рухав уперед українську авіацію. Сьогодні ці наукові традиції гідно продовжують два потужні національні університети, розташовані у Солом’янському районі: Київський політехнічний інститут і Національний авіаційний університет».
  • Повітрофлотський проспект виступає елементом великого «авіаційного» топонімічного комплексу. Це дорога, що прямує до аеропорту «Київ» імені Ігоря Сікорського, а також до Державного музею авіації. Безпосередньо до проспекту прилучається історична місцевість під назвою селище Авіаторів. Крім того, назви низки вулиць обабіч проспекту вшановують видатних українських авіаторів: авіаконструктора Антонова (чиє конструкторське бюро створило літак АН-225 «Мрія» ) і Левка Мацієвича (перший авіатор українського походження).
  • За формальними ознаками назва «Повітрофлотський» також не підпадає ані під декомунізацію, ані під дерусифікацію. Проспекту дали назву в 1963 році й там нема згадок про «червоний повітряний флот». Протягом 2015–2019 років, коли в Києві відбувалась активна декомунізація, не виникало жодних серйозних дискусій з приводу назви цього проспекту. Це засвідчила в рекомендаціях й експертна робоча група з дерусифікації на чолі з кандидатом історичних наук Олександром Алфьоровим.
  • Назва є однієї з найбільш впізнаваних на карті Києва й Солом’янського району, а також одним з найбільш улюблених серед мешканців Солом’янки.

«Те саме стосується і Повітрофлотської вулиці в історичній місцевості Києва Жуляни, історія якої нерозривно пов’язана з аеропортом й авіацією», – підсумовує автор петиції.

Крім того, Антон Короб закликав киян надсилати листи із закликом відмовитися від перейменування Повітрофлотського проспекту й вулиці із коротким обґрунтуванням на електронну пошту [email protected]; а також публікувати в соціальних мережах заклики відмовитися від перейменування Повітрофлотського проспекту з гештегом #ЗбережемоПовітрофлотський і розповідати в соцмережах свої особисті історії й спогади, пов’язані з Повітрофлотським проспектом, пояснювати, чому ця назва важлива для вас й інших містян.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У січні 2023 року Київрада почала збирати пропозиції щодо перейменування ще 27 міських об’єктів, назви яких пов’язані з РФ і радянським минулим. Напередодні перелік міських об’єктів, які хочуть перейменувати, розширили на засіданні експертної комісії, його можна переглянути за посиланням. Киян просять надсилати пропозиції до 7 лютого.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка й фото: Wikimedia Commons