У жовтні Єврокомісія рекомендуватиме почати перемовини щодо вступу України до ЄС, пише Bloomberg посилаючись на джерела, знайомі з питанням.

Її представники повідомили державам-членам, що Україна прогресує в незавершених реформах, включно з реформою Конституційного суду. У липні президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що «швидкість, з якою Україна рухається на шляху до членства в ЄС, вражає».

Україна також завершила реформи управління судовими органами й медіасектором. Напередодні голова партії «Слуга народу» Давид Арахамія повідомив, що парламент на 99,9% «виконав домашню роботу й передав естафету» Кабінету Міністрів. Зокрема, у Верховній Раді завершили розгляд закону про національні меншини й розглянули в першому читанні законопроєкт щодо політично значущих осіб.

Водночас Єврокомісія може наполягати на прогресі в деяких пріоритетних сферах, включаючи корупцію й відмивання грошей, захист меншин і зменшення впливу олігархів, зазначає видання.

Після того, як комісія надасть рекомендації, лідери ЄС повинні будуть їх підписати. Імовірно, це трапиться на саміті в грудні, припускають у Bloomberg.

Далі Україна має пройти тривалу процедуру завершення реформ і привести у відповідність законодавство в понад 30 сферах, включаючи верховенство права й економіку, щоб закони відповідали законам ЄС. Цей процес може тривати більше десяти років. Повномасштабна війна й заяви на вступ кількох інших країн ускладнюють дебати, пише видання.

Востаннє, у 2013 році, до ЄС приєдналася Хорватія. Процес вступу тривав десять років.

   

Україна отримала статус кандидата на членство в ЄС у червні 2022 року. Ми пояснювали, що означає статус кандидата на членство в Європейському Союзі, які блоки реформ доведеться запровадити Україні, щоб відповідати європейським критеріям, і наскільки тривалою може бути процедура євроінтеграції.