Верховна Рада України схвалила закон «Про медіа» в другому читанні й у цілому, повідомляє нардеп Ярослав Железняк.

Цей закон, як і закон про нацменшини й конкурсний відбір суддів Конституційного Суду, є обовʼязковими для інтеграції України в Європейський Союз. Верховна Рада вже схвалила всі ці закони.

Загалом закон повинен урегулювати діяльність ЗМІ, блогерів і вебплатформ, а також пропонує розширити повноваження Нацради з питань телебачення та радіомовлення.

У законопроєкті зʼявився пункт, який визначає, що онлайн-медіа вважаються ЗМІ, які регулярно поширюють інформацію за допомогою інтернету на власному вебсайті. Це не стосуватиметься медіа, які віднесені до аудіовізуальних медіа.

Низка норм законопроєкту заборонятиме поширювати російську пропаганду, а також зневажати українську мову, додає «Громадське». За словами нардепа Железняка, закон також передбачає врегулювання каналу «Рада».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Документ внесли до парламенту ще у 2020 році, однак у першому читанні схвалили лише наприкінці серпня 2022 року.

Деякі депутати й активісти вважають, що законопроєкт містить «небезпеки розмінування культурного кордону з Росією», пише нардеп Володимир Вʼятрович. За його словами, законопроєкт у такому вигляді робить недієвими норми, які забороняють позитивне висвітлення органів влади держави-агресора.

Голова Національної спілки журналістів Сергій Томіленко зазначив, що в НСЖУ пропонують спочатку імплементувати європейську директиву про аудіовізуальні сервіси й попрацювати над політичною незалежністю Нацради з питань телебачення і радіомовлення.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі