У Міністерстві охорони здоровʼя висловилися за продаж засобів екстреної контрацепції без рецепта. Такі препарати пропонують відпускати лише з обмеженнями щодо віку пацієнтів.

МОЗ уже звернулося до низки виробників препаратів екстреної контрацепції з проханням за можливості перереєструвати їх в Україні як безрецептурні ліки, відзначили в міністерстві. За попередньою інформацією, один із виробників уже розглядає таку можливість.

Після подання всіх необхідних документів виробниками процедура перереєстрації кожного препарату триватиме близько місяця, кажуть у МОЗ.

У міністерстві пояснюють, що засоби екстреної контрацепції наразі продають за рецептом, бо так вирішив виробник, який зареєстрував препарат в Україні.

Без рецепта засоби ЕК відпускають у 23 країнах ЄС. Водночас у низці країн, серед яких Хорватія, Німеччина, Греція, Угорщина, Італія, Ліхтенштейн і Польща, такі препарати є рецептурними.

Усі контрацептиви екстреного застосування є гормональними, а отже, можуть мати серйозний вплив на здоровʼя й подальше самопочуття, відзначають у МОЗ. Водночас у міністерстві підкреслюють важливість права жінки перервати небажану вагітність, особливо якщо йдеться про наслідки сексуального насилля.

   

Із 1 квітня 2023 року МОЗ запустили нововведення щодо рецептурних ліків: тепер їх можна буде отримати не лише за паперовим, але й за електронним рецептом. Але це не означає розширення переліку рецептурних ліків і не робить всі лікарські засоби рецептурними, пояснювали в МОЗ.

У ситуаціях, коли ліки потрібні екстрено, їх можуть виписати чергові лікарі в медзакладах навіть у вихідні, а також лікарі-ФОП, лікарі приватного, державного чи комунального закладу в електронній чи паперовій формі. Для отримання рецепта необов’язково мати декларацію із сімейним лікарем.