З 1 квітня МОЗ впроваджує нововведення щодо ліків, які відпускають за рецептами: їх можна буде отримати не лише за паперовим, але й за електронним рецептом. 

Водночас, МОЗ не розширює перелік рецептурних ліків та не робить всі лікарські засоби рецептурними. Тобто всі ті ліки, що й раніше підлягали відпуску за рецептом лікаря, з 1 квітня можна буде отримати, скориставшись електронним рецептом.

Які ліки є рецептурними

Це лікарські засоби, які підлягають відпуску виключно за призначенням лікаря та призначаються на спеціальних рецептурних бланках.

Зокрема це антибіотики, протисудомні засоби, гормональні препарати (також протизаплідні), препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб, антидепресанти, деякі ліки проти болю, кашлю, заспокійливі.

«Німесил» та «Кетанов»

Е-рецепт пошириться на всі зареєстровані в Україні лікарські засоби, що підлягають відпуску за рецептом лікаря, та які пацієнт купує за власні кошти, кажуть у МОЗ.

Такі ліки, як «Німесил» чи «Кетанов» також відпускаються тільки за рецептом. Так було і до першого квітня, хоча в аптеках цим нехтували та відпускали ліки без рецепту. 

«Німесулід є специфічним протизапальним препаратом. Протизапальні препарати мають значні побічні дії при неправильному використанні. В принципі всі вони мають знеболювальну дію, але основна дія – протизапальна», – сказав головний педіатр медичної мережі «Добробут» Олексій Риков. 

Як перевірити, які ліки відпускають за рецептом

Це вказують в інструкції до лікарського препарату. Її можна знайти в онлайн-аптеках або на сайті Державного реєстру лікарських засобів України. 

  • У пошуковому рядку ввести назву лікарського засобу або його діючу речовину;
  • Відкрити реєстраційне посвідчення відповідного лікарського засобу (крайня ліва колонка в таблиці);
  • У профілі лікарського засобу знайти рядок «Умови відпуску».
  • Якщо в інструкції зазначено «За рецептом», для відпуску такого лікарського засобу в аптеці потрібен рецепт від лікаря.

Як отримати е-рецепт

В першу чергу, потрібно звернутися до лікаря та отримати електронний або паперовий рецепт на потрібні вам ліки. Виписати електронний рецепт зможе лікар будь-якої спеціальності в державній, комунальній чи приватній клініці або ж лікар-ФОП.

Електронний рецепт можна буде отримати незалежно від того, чи підписана декларація з сімейним лікарем. Водночас заклад, лікар і пацієнт мають бути зареєстровані в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ). Якщо обрали електронний рецепт, то отримаєте СМС-повідомлення з номером електронного рецепта та унікальним кодом його погашення.

Придбати ліки за електронним рецептом в аптеці можна протягом десяти днів, якщо це наркотичні (психотропні) ліки, або протягом 30 днів для решти рецептурних препаратів. Для того щоб придбати ліки, достатньо повідомити фармацевту потрібні реквізити з SMS-повідомлення: номер рецепта та код погашення.

що робити, якщо ліки потрібні постійно

Повторний електронний рецепт на ліки можна буде отримати дистанційно, якщо лікування є тривалим, ви маєте хронічне захворювання або якщо вам потрібно продовжити курс лікування.

Для цього в системі обовʼязково має бути зафіксований діагноз та перше призначення від вашого лікаря. 

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Перехід на електронні рецепти в Україні стартував улітку 2022 року, коли запустили е-рецепт на антибіотики. Восени того ж року за електронним рецептом стали відпускати наркотичні засоби.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі