Що робити, якщо рецептурні ліки потрібні екстрено та яка може бути відповідальність за відпуск ліків без рецепта, розповіла в коментарі The Village Україна заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

Що робити, якщо ліки потрібні екстрено, а в лікаря вихідний

За її словами, в ситуаціях, коли ліки потрібні екстрено, їх можуть виписати чергові лікарі в медзакладах навіть у вихідні, а також лікарі-ФОП, лікарі приватного, державного чи комунального закладу, в електронній чи паперовій формі. Для отримання рецепта необов’язково мати декларацію із сімейним лікарем.

У разі лікування хронічних захворювань повторний рецепт можна отримати, звернувшись до лікаря дистанційно.

Карчевич наголосила, що перелік рецептурних ліків залишився незмінним. Наразі в Україні 60% лікарських засобів потребують рецепта, детальніше про це в МОЗ розповідали тут.

Що робити, якщо пацієнтові не приходить SMS із номером рецепта після того, як лікар його виписав

Це можливо, якщо пацієнт вказав неправильний номер телефону або втратив до нього доступ. У такому разі необхідно змінити метод автентифікації в ЕСОЗ. Це можна зробити, подавши заявку до Національної служби здоров’я України на зміну метода аутентифікації в ЕСОЗ через онлайн-форму на сайті.

Також SMS може не надходити, якщо при реєстрації пацієнт обрав офлайн-метод автентифікації (тобто через документи, а не за допомогою телефону). В такому разі лікар має надрукувати пацієнту інформаційну памʼятку до рецепта, яка містить номер рецепта та код його погашення.

Також пацієнт також може змінити метод автентифікації через відповідну заявку в НСЗУ, щоби SMS-повідомлення від системи (зокрема і рецепти) надходили йому на телефон.

Якщо при виписуванні виникла саме якась затримка чи інша технічна помилка, в такому разі можна відправити SMS повторно, пояснює Марія Карчевич.

Яку відповідальність можуть нести аптеки за продаж ліків без рецепта? Як їх контролюватимуть?

Відпуск рецептурних ліків контролює Держлікслужба. Якщо під час воєнного стану Держлікслужба отримає скаргу від пацієнтів щодо порушення реалізації ліків, то може здійснити перевірку.

Відповідальність регулює Кодекс України про адміністративні правопорушення. Зокрема стаття 42 передбачає штраф від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, і від 100 до 200 мінімумів – за повторне правопорушення.

«Першочергово хочу зазначити, що наше завдання – не покарати когось, а разом сформувати в суспільстві культуру відповідального вживання лікарських препаратів. Адже ліки – це не цукерки, а надто рецептурні препарати. На те вони і рецептурні, що відпускаються за рецептом лікаря. І їхнє неправильне використання може призвести до непоправних наслідків для здоров'я пацієнта. І тут якраз питання лежить у спільній площині відповідальності і держави загалом, і лікаря, фармацевта та пацієнта»,  зауважила Марія Карчевич.

Вона додала, що з серпня 2022 року, коли запровадили е-рецепт на антибіотики, МОЗ проводить моніторинг та інформаційно-роз'яснювальну роботу з аптечними закладами щодо нововведень та важливості дотримання правил відпуску рецептурних ліків за електронним рецептом.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Перехід на електронні рецепти в Україні стартував улітку 2022 року, коли запустили е-рецепт на антибіотики. Восени того ж року за електронним рецептом стали відпускати наркотичні засоби.

Із 1 квітня 2023 року МОЗ запустили нововведення щодо рецептурних ліків: тепер їх можна буде отримати не лише за паперовим, але й за електронним рецептом. Але це не означає розширення переліку рецептурних ліків та не робить всі лікарські засоби рецептурними, пояснювали в МОЗ.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі