Для українських дітей за кордоном запустили нову форму навчання, повідомляє прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Згідно з цією формою, діти вивчатимуть компонент української школи 6–8 годин на тиждень. Решту предметів учні будуть опановувати в школах країн, де перебувають. Цю частину навчання їм будуть зараховувати автоматично.

Таку форму навчання запровадять у вибраних дистанційних школах у кожній області.

Близько мільйона дітей перебувають за межами України, каже прем’єр-міністр. За допомогою нової форми навчання хочуть «зберегти їхній зв’язок із Батьківщиною і сприяти поверненню додому».

   

Зараз 68% освітніх закладів України мають укриття. Там можна розмістити 4,7 мільйона учнів та вчителів. У 2023 році планують облаштувати 1 500 укриттів, але загалом їх потрібно 5 400 тисяч, каже прем’єр-міністр.

Рішення про формат навчання в регіоні ухвалюватиме місцева влада. Там, де буде загроза життю й здоров’ю дітей, очного навчання не буде. Водночас у Міносвіти очікують, що 80-85% шкіл почнуть навчання офлайн чи у змішаному форматі. Для порівняння, в першому півріччі лише 15% працювали очно, 51% – у змішаному форматі, а 33% – дистанційно. Але згідно з опитуванням, більше 60% українці виступають проти дистанційного навчання.

   

У Києві укриття облаштують у 437 закладах освіти (ремонт завершили вже у 105 укриттях). У низці шкіл впровадять пілотний проєкт – підземні укриття, їх облаштують до кінця 2023 року.

Якщо у закладах освіти не буде сховищ, то укладатимуть угоди із сусідними об’єктами, які мають укриття з достатньою кількістю місць. Загалом укриттям забезпечені 83% дитсадків; 91% шкіл; 95% закладів профтехосвіти і 75% вишів, кажуть у КМВА.