У Львові на вулиці Гоголя, 10 на кам’яниці 19 століття розпочали реставрувати балкони, який тримають атланти, пише керуюча справами львівського виконкому Наталія Алєксєєва.

Будинок на вулиці Гоголя, 10 споруджено в 1873 року за проєктом архітектора Емануеля Галя. Він має на фасаді скульптури атлантів. Будинок є пам’яткою архітектури місцевого значення.

Вартість реставрації балконів на вулиці Гоголя становить 645 740,00 гривень.  Співфінансування реставраційних робіт буде здійснюватися за кошти міського бюджету та мешканців будинку, які оплатять по 10 000 гривень за кожний балкон.

Станом на сьогодні вже виготовили документацію на 14 наступних об’єктів, що потребують реставрації.

Роботи планують завершити до кінця 2023 року.

   

У травні у Львові відновили програму реставрації балконів житлових будинків-пам’яток культурної спадщини, яку співфінансують місто й мешканці.

Програму співфінансування реставрації балконів у житлових будинках-пам’ятках архітектури Львова затвердили в 2019 році. До повномасштабного вторгнення РФ в Україну встигли відреставрувати п’ять балконів і два еркери.

У грудні 2020 року в Дніпрі заборонили будувати «цар-балкони» й утеплювати фасади історичних будівель.

У квітні 2022 року Київрада заборонила встановлювати кондиціонери, робити прибудови, змінювати форму чи навіть колір балконів та вікон на памʼятках архітектури в центральному ареалі Києва. 

Редакція The Village Україна також розповідала про проєкт «Містетика», який займається реставрацією балконів в історичних будівлях Києва.