У Львові відновили програму реставрації балконів житлових будинків-пам’яток культурної спадщини, яку співфінансують місто й мешканці, повідомляє міська влада.

Поки що нових заявок не прийматимуть, але опрацьовуватимуть ті, які подали раніше, у 2020 і 2021 роках (це вісім обєктів). Спочатку відновлять уже початі роботи на вулиці Гоголя.

Мешканці-учасники програми оплачують 10 000 гривень за реставрацію одного балкона, решту дофінансовує місто. Також місто виготовляє проєктно-кошторисну документацію, проводить тендерні закупівлі й укладає договори з підрядниками.

Програму виконує «Бюро спадщини», яке також займається реставрацією брам і вікон у історичних будинках і заміною металопластикових вікон на дерев’яні. В 2022 році вони відреставрували 29 брам і 16 вікон у межах історичного ареалу Львова, а також замінили 12 вікон і балконних блоків із металопластикових на дерев’яні. Новий набір заявок на співфінансування планують у вересні 2023 року.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Програму співфінансування реставрації балконів у житлових будинках-пам’ятках архітектури Львова затвердили в 2019 році. До повномасштабного вторгнення РФ в Україну встигли відреставрувати пять балконів і два еркери.

У грудні 2020 року в Дніпрі заборонили будувати «цар-балкони» й утеплювати фасади історичних будівель.

У квітні 2022 року Київрада заборонила встановлювати кондиціонери, робити прибудови, змінювати форму чи навіть колір балконів та вікон на памʼятках архітектури в центральному ареалі Києва. 

Редакція The Village Україна також розповідала про проєкт «Містетика», який займається реставрацією балконів в історичних будівлях Києва.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі