Київрада заборонила встановлювати кондиціонери, робити прибудови, змінювати форму чи навіть колір балконів та вікон на памʼятках архітектури в центральному ареалі Києва. Рішення ухвалили під час засідання.

Під час використання, ремонту, реставрації памʼяток заборонено:

  • Встановлювати системи кондиціонування повітря, окрім централізованих або групових установок. Кондиціонери можна встановити лише в тих місцях, де вони не спотворюють архітектурний вигляд будинку.
  • Утеплювати, склити або розширювати балкони і лоджії.
  • Робити добудови, нові віконні прорізи, розширювати віконні і балконні прорізи, змінювати форму і чи колір віконних рам та балконних дверей.

Водночас у будинках, які розташовані у центральному історичному ареалі Києва, але не належать до архітектурних пам’яток, все це робити не забороняється.

Перевіряти дотримання нових вимог буде Департамент міського благоустрою та Департамент охорони культурної спадщини протягом року із дня набуття чинності цього рішення (коли воно набуває чинності, в КМДА не уточнили). Якщо порушення знайдуть, то їх демонтують.

«Попри те, що зараз війна, ми маємо дбати про вигляд нашої столиці. Ми не дозволимо спотворювати культурні пам’ятки Києва», – зазначив заступник голови КМДА Володимир Прокопів.


Таке рішення анонсували в Київраді ще в лютому 2021 року, до початку повномасштабного вторгнення росії.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів