Львівське архітектурне бюро Guess Line Architects показало проєкт скульптури паростка, яку пропонують встановити замість «Батьківщини-матері».

«Батьківщина-мати» – символ, спрямований на прославляння СРСР. Держави, що вбила й закатувала мільйони українців. Змінюючи одну деталь у контексті цілого пам’ятника не міняється закладене раніше значення», – коментують у студії, маючи на увазі демонтаж радянського герба на монументі.

Скульптура паростка, за задумом архітекторів, має символізувати нове життя, яке «руйнує комуністичні залишки». Усередині «паростка» пропонують облаштувати оглядовий майданчик, де відвідувачі будуть «зернами».

 

 

 

У команді додали, що реалізація таких проєктів доцільна після перемоги України у війні над Росією, але думати важливо вже зараз.

   

Архітектурне бюро Guess Line Architects збудує комунальні школи й дитсадок у Львові за кошти приватних інвесторів.

   

У середині липня стало відомо, що герб на щиті «Батьківщини-матері» демонтують напередодні Дня Незалежності, 24 серпня, встановивши на його місці український тризуб. Роботи коштують 28 мільйонів гривень, їх повністю профінансував великий бізнес. Запитали в істориків, митців й активістів, що, на їхню думку, слід робити з демонтованим радянським гербом і чи достатньо демонтажу для переосмислення пам’ятки.