У застосунку «Київ Цифровий» запустили опитування про те, якою має бути культура під час війни.

 

 

 

У киян запитують:

  • Чи відвідують вони культурні заходи під час війни («так, економіка має працювати, а життя продовжуватися», «так, лише якщо на заходах збирають донейти для ЗСУ», «ні, до закінчення війни культурні заходи не доречні»)
  • Чи має місто сприяти виступам українських артистів за кордоном («так, щоб просувати українську культуру»; «так, місто має фінансово підтримувати українські культурні проєкти за кордоном; «ні, місто має зосередитися на питаннях оборони і підтримки ЗСУ)
  • Чи варто створювати більше культурних проєктів, присвячених темі війни («так, бо це частина нашого життя зараз»; «так, але здебільшого для закордонної аудиторії», «ні, культурні заходи мають відволікати від війни»)
  • Який репертуар має переважати в українських театрах («репертуар українських драматургів, щоб просувати українську культуру», «репертуар зарубіжних драматургів, щоб дізнаватися більше про культуру інших країн», «не треба надавати перевагу одному напряму»)
  • Які виставки вони найчастіше відвідують у музеях міста (класичний живопис; сучасне українське мистецтво; експозиції зарубіжних митців; виставки, присвячені місту)
  • Чи зручно купувати квитки на культурні події («купую у касі», «купую на сайтах квиткових операторів», «незручно, не вистачає можливості купувати квитки в застосунку»).

Опитування триватиме до 14 серпня.

   

Заяву про звільнення колишній міністр культури Олександр Ткаченко написав ще 21 липня. Напередодні президент Володимир Зеленський доручив прем’єр-міністру Денису Шмигалю розглянути питання заміни керівника Мінкульту.

Президент Зеленський запропонував знайти позабюджетні кошти на культурні проєкти, які справді потрібні, і закликав використовувати ресурси бюджетів «справедливо й правильно»: «Кожен розуміє, про що йдеться. Бруківка, прикрашання міст, фонтани почекають – спочатку перемога».

Це сталося після того, як 20 липня Ткаченко заявив, що вважає доречною добудову музею Голодомору за 500 мільйонів гривень під час війни: «Якщо хтось говорить про те, що музей не потрібно будувати під час війни, хай наведуть аргументи, крім того, що потрібно витрачати кошти на відновлення. Вони є. Відновлення триває. Так само потрібно витрачати кошти», – сказав Ткаченко.

Крім того, він підтримав виділення близько 400 мільйонів із держбюджету на кіно й серіали (зокрема «Смт Інгулець», який збирається знімати компанія телеведучого Юрія Горбунова). Також міністр культури ініціював заміну радянського герба на щиті «Батьківщини-матері» на український тризуб до Дня Незалежності (кошти надасть великий бізнес).

Парламент підтримав звільнення Олександра Ткаченка з посади міністра культури 27 липня. Натомість Кабмін призначив Ростислава Карандєєва виконувачем обовʼязків міністра культури. До цього він був першим заступником ексочільника МКІП Олександра Ткаченка.

Першими кроками на посаді Карандєєв назвав підготовку до Дня Незалежності; демонтаж радянської символіки й встановлення герба на монументі «Батьківщина-мати»; облаштування меморіального військового кладовища; роботу з музеями й подолання «кадрового голоду» в міністерстві.