Сад на території Києво-Печерської лаври, якому близько 500 років, відновлять і відкриють для відвідування, повідомляє керівник КО «Київзеленбуд» Олексій Король.

Сад був закритий парканом останні десятиріччя, кажуть у «Київзеленбуді». Він розташований на території Верхньої лаври, біля будинку митрополита.

У саду ростуть плодові дерева, зокрема яблуні, груші, волоські горіхи, вишні й кизил, якому близько 300 років. До реставрації дерев й інших зелених насаджень долучать арбористів.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У березні 2023-го з УПЦ МП остаточно розірвали договір про безоплатне користування будівлями на території Києво-Печерської лаври.


21 квітня 2023 року Кабмін ухвалив постанову щодо впорядкування оренди приміщень і майна Києво-Печерської лаври. Також Господарський суд міста Києва постановив забезпечити безперешкодну роботу державної комісії в заповіднику.

Загалом комісія перевірила й повернула в користування держави 79 об’єктів, «усі в різних станах», зауважив міністр культури Олександр Ткаченко. Він каже, що УПЦ МП допустили самовільну перебудову, добудову й перепланування пам’яток культурної спадщини, а також зводили новобудови на території заповідника, і з цим «будуть розбиратись». Проєкт з оцифрування Києво-Печерської лаври стартував. На черзі – 15 тисяч обʼєктів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: Олексій Король