Перший тиждень липня став найспекотнішим у світі за всю історію спостережень, пише The Guardian. За прогнозом, липень у 2023-му може сягнути найвищих температурних показників за останні 120 тисяч років.

Аномальну спеку в Греції, Іспанії, Італії, Хорватії й інших країнах спровокували високий рівень парникових газів і сильні вітри над Атлантичним океаном. 16 міст Італії в «червоній» зоні, там прогнозують температуру до 49°C.

Крім того, на спеку вливає погодне явище Ель-Ніньо, яке кліматологи почали фіксувати з квітня. Під час Ель-Ніньо вітри, що дмуть на захід уздовж екватора, сповільнюються, і маси теплої води переміщуються на схід, створюючи високу температуру на поверхні океану.

Зокрема, через це може зрости кількість смертей від теплового удару, у зоні ризику Італія, Іспанія й Греція. «Зміна клімату виходить з-під контролю», – каже генсек ООН Антоніу Гуттеріш. За його словами, потрібно зменшити викиди парникових газів, інакше світ чекають «катастрофічні наслідки».

Викиди у 2022-му зросли, попри зобовʼязання країн скоротити їх. Щоб досягти нульового рівня викидів вуглецю до 2050-го, світу тепер потрібно скорочувати їхній обсяг на 1,4 мільярда тонн щороку як під час вимушеного скорочення через пандемію.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


2022 рік став одним із пʼяти найспекотніших років від початку спостережень. Останні девʼять років на Землі були найтеплішими відтоді, як у 1880-му почали вести відповідні кліматичні спостереження.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі