Глобальні викиди вуглецю у 2022 році збільшилися, як порівняти з попереднім роком, тенденцію до скорочення викидів науковці не простежують, ідеться у звіті Global Carbon Project.

Якщо обсяги викидів не скорочуватимуться від нинішніх показників і надалі, існує 50% ймовірність того, що потепління на 1,5°C відбудеться вже за дев’ять років, відзначають аналітики.

Згідно зі звітом, глобальні викиди CO2 у 2022 році становитимуть 40,6 мільярдів тонн. Із них 36,6 мільярда тонн – це викиди, пов’язані з виробництвом і використанням викопного палива. Їхній обсяг у 2022-му зросте на 1%, як порівняти з попереднім роком, прогнозують науковці.

У 2022-му обсяг викидів має скоротитися в Китаї (0,9%) і ЄС (0,8%), однак зросте в США (1,5%), Індії (6%) і решті країн світу (1,7%).

Щоб досягти нульового рівня викидів вуглецю до 2050 року, світу тепер потрібно скорочувати їхній обсяг на 1,4 мільярда тонн щороку. Скорочення такого рівня спостерігали у 2020-му, під час пандемії, однак воно було вимушеним і пов’язаним із зупинкою економіки під час жорсткого карантину.

«Ми на переломному етапі. Якщо уряди відреагують інвестиціями в чисту енергетику, глобальні викиди можуть швидко почати падати», – відзначають дослідники.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У Єгипті триває 27-ма Конференція ООН зі зміни клімату. Глобальна кліматична стратегія, ухвалена ООН, передбачає, що країни до 2050 року мають повністю припинити викиди парникових газів. Тоді середня температура повітря у світі не підвищиться більше як на 1,5°C. Цей показник вважають небезпечним.


У 2022-му Україна вперше представила свій павільйон на Конференції ООН зі зміни клімату. Тематично павільйон поділений на два блоки наслідки війни для клімату й бачення майбутнього України як однієї з держав-гарантів й учасниць кліматичних цілей ООН.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі