У наступні два роки світ може стикнутися із новими рекордними показниками середньої температури через погодне явище Ель-Ніньо, пише Reuters із посиланням на заяву кліматологів програми Copernicus Європейського космічного агентства.

Кліматичні моделі вказують на те, що трирічний феномен Ла-Нінья в Тихому океані, який дещо знижує глобальну температуру, завершується. Натомість у 2023 світ відчує повернення протилежного явища – Ель-Ніньо.

Під час Ель-Ніньо вітри, що дмуть на захід уздовж екватора, сповільнюються, і маси теплої води переміщуються на схід, створюючи високу температуру на поверхні океану.

«Ель-Ніньо зазвичай призводить до рекордних температур на глобальному рівні. Чи станеться це в 2023 чи 2024 роках, ще невідомо, але, це більш ніж імовірно», – відзначила команда Copernicus.

Найспекотнішим роком від початку спостережень наразі вважають 2016 рік, який збігся з сильним Ель-Ніньо. Водночас глобальна зміна клімату викликає екстремальні температури навіть у роки, коли цього явища не спостерігають.

Останні вісім років стали вісьмома найспекотнішими за всю історію спостережень, що свідчить про довгострокову тенденцію до потепління, спричинену викидами парникових газів, відзначають кліматологи.

«Якщо Ель-Ніньо все-таки розвинеться, є високі шанси, що 2023 рік буде ще спекотнішим, ніж 2016-й, враховуючи, що світ продовжує нагріватися, бо люди продовжують спалювати викопне паливо», – прокоментувала тенденцію професорка Grantham Research Institute Фрідеріке Отто.

Середня глобальна температура у світі наразі на 1,2 °C вища, ніж у доіндустріальний період, свідчать дані Copernicus.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


2022 рік став одним із п'яти найспекотніших років від початку спостережень. Останні дев'ять років на Землі були найтеплішими відтоді, як у 1880-му почали вести відповідні кліматичні спостереження.


Викиди парникових газів у 2022-му зросли, попри зобов'язання країн скоротити їх. Щоб досягти нульового рівня викидів вуглецю до 2050-го, світу тепер потрібно скорочувати їхній обсяг на 1,4 мільярда тонн щороку – як під час вимушеного скорочення через пандемію.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі