Перейменування вулиці Павла Скоропадського на честь колишнього міського голови Києва Олександра Омельченка підтримала профільна комісія Київради, повідомив член комісії з найменувань Тиміш Мартиненко-Кушлянський.

За словами Кушлянського, комісія рекомендувала організувати нове голосування з цього питання в «Києві Цифровому».

Петицію з вимогою не допустити перейменування вулиці на честь Омельченка, яка зібрала підписи за три дні, не розглядали, відзначив Кушлянський.

Крім того, комісія підтримала проєкт рішення про перейменування проспекту Правди на проспект Європейського Союзу й відхилила проєкт про перейменування Повітрофлотського проспекту на Повітрянофлотський.

UPD. Міський голова Києва Віталій Кличко заявив, що підписав петицію з вимогою не допустити перейменування вулиці Павла Скоропадського на честь колишнього мера Києва Олександра Омельченка.

За його словами, перейменування будь-якої іншої вулиці на честь Омельченка повторно виноситимуть на голосування в «Києві Цифровому».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Проєкт рішення про перейменування вулиці Павла Скоропадського на честь колишнього мера Києва Олександра Омельченка зареєстрував міський голова Віталій Кличко, проігнорувавши думку містян. Раніше містяни проголосували проти такого рішення: 74% опитаних у застосунку «Київ цифровий» не підтримали перейменування. Петиція з вимогою не допустити перейменування набрала необхідні голоси менш як за три дні.

Кличко аргументує рішення необхідністю уникнути дублювання назв вулиць: після перейменування вулиці Льва Толстого в березні 2023 року в місті зʼявилися дві вулиці Скоропадського. На честь діяча також названий проїзд між вулицями Великою Васильківською й Басейною, який і збираються перейменувати на честь Омельченка.

Редакція The Village Україна зібрала десять фактів для аргументації не називати київську вулицю на честь Омельченка.


Олександр Омельченко – український політик і підприємець. Він був київським міським головою з 1999 до 2006 року, народним депутатом з 2007 до 2012 року. З 2014 року – депутатом Київради. Омельченко помер 25 листопада 2021 року після того, як його госпіталізували з ураженням легень внаслідок COVID-19. На момент смерті Омельченку було 83 роки.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі