До скульптури Булгакова, облитої фарбою, у музеї на Андіївському узвозі додали табличку про «контраверсійні погляди» письменника, повідомляє співзасновник проєкту «Декомунізація.Україна» Вадим Поздняков.

У ніч з 27 на 28 травня, напередодні Дня Києва, «українізовану» меморіальну дошку на честь Булгакова невідомі облили червоною фарбою, повідомляв активіст Олег Слабоспицький.

Дошку відкрили до дня народження письменника 15 травня на фасаді київського «Літературно-меморіального музею Булгакова». За словами активіста, без погоджень. У музеї кажуть, що бюджетні кошти для цього не використовували.

На новій табличці, яку встановили в музеї, ідеться про те, що під час війни РФ проти України «постаті наших співвітчизників піддаються переосмисленню». Там додають, що «історію треба вивчати, а не відкидати», тому вирішили залишити табличку в «спотвореному вигляді».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Літературно-меморіальний музей Михайла Булгакова відкрили в 1989-му як філію Музею історії Києва. Музею передали будинок №13 на Андріївському узвозі, там сім’я Булгакова жила із 1906 по 1919 роки. Сам Булгаков приймав у будинку пацієнтів, коли працював лікарем, і писав перші твори. Дім також описаний у першому романі Булгакова «Біла гвардія» і п’єсі «Дні Турбіних».

У серпні 2022 року Спілка письменників України закликала закрити музей Булгакова через начебто антиукраїнську позицію письменника. Директорка музею Людмила Губіанурі у відповідь на заяву дорікнула самій спілці щодо її радянської спадщини. «Перед тим, як ініціювати закриття музею Булгакова, вони мали б ініціювати виключення Булгакова зі Спілки письменників і позбавлення громадянства за антирадянську діяльність. Чим вони й займалися протягом своєї багатої історії», – написала Губіанурі.

Згодом міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко заявив, що музей і памʼятник не варто чіпати.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі