У Києві не повинен функціонувати музей російського письменника Михайла Булгакова, заявили в секретаріаті Національної спілки письменників України. Спілка закликає закрити музей, присвячений автору, «який ненавидів Україну й паплюжив її у своїх творах», і натомість створити музей українського композитора Олександра Кошиця, який мешкав у будівлі до 1906 року.

У спілці згадали ініціативу освітньої організації «Експертний корпус», яка зняла пам’ятну дошку Булгакову з фасаду жовтого корпусу КНУ, довівши, що письменник є ідеологом «русского міра».

«Булгаков є одним із предтеч цього горезвісного «русского міра», і це яскраво відбито в його небезпечних книжках, де він оспівав і возвеличив не лише царат і монархію, а й нелюдську жорстокість, яка притаманна росіянам і є основною рисою російської нації. Його зневажливе пихате ставлення до України викликає тільки щирий гнів і відчуття огиди», – кажуть у спілці.

Усі музейні експонати спілка пропонує передати на архівне зберігання в Національний музей літератури.

Директорка музею Людмила Губіанурі у відповідь на заяву дорікнула самій Спілці щодо її радянської спадщини. «Перед тим, як ініціювати закриття музею Булгакова, вони мали б ініціювати виключення Булгакова зі Спілки письменників і позбавлення громадянства за антирадянську діяльність. Чим вони й займалися протягом своєї багатої історії», – написала Губіанурі.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Літературно-меморіальний музей Михайла Булгакова відкрили в 1989-му як філію Музею історії Києва. Музею передали будинок №13 на Андріївському узвозі, там сім’я Булгакова жила із 1906 по 1919 роки. Сам Булгаков приймав у будинку пацієнтів, коли працював лікарем, і писав перші твори. Дім також описаний у першому романі Булгакова «Біла гвардія» та п’єсі «Дні Турбіних».

Вчена рада Київської консерваторії хоче залишити в назві ім’я російського композитора Чайковського, водночас частина колективу та 75% студентів виступають за перейменування Національної музичної академії. Мінкульт рекомендує Київській консерваторії прибрати з назви ім’я Чайковського.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі