Комісія Мінкульту закінчила роботу в Києво-Печерській лаврі, повідомив міністр культури Олександр Ткаченко.

Як результат, заповідник спрямував УПЦ МП вимогу про припинення користування приміщеннями лаври й повернення майна державі. Згідно з вимогою, Києво-Печерська лавра має це зробити протягом трьох днів. У разі відмови суд має ухвалити відповідне рішення й усунути перешкоди в користуванні майном.

Загалом перевірили й повертають у користування держави 79 об’єктів, «усі в різних станах», зауважив Ткаченко. Він каже, що УПЦ МП допустили самовільну перебудову, добудову й перепланування пам’яток культурної спадщини, а також зводили новобудови на території заповідника, і з цим «будуть розбиратись».

Ткаченко додав, що представники монастиря сьогодні, 6 червня, відмовилися прийняти акт передачі державного майна, тому документи надіслали в електронному форматі.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Печери заповідника «Києво-Печерська лавра» планують реконструювати, розповідав на початку травня очільник Державної служби етнополітики і свободи совісті Віктор Єленський.


У березні 2023-го з УПЦ МП остаточно розірвали договір про безоплатне користування будівлями на території Києво-Печерської лаври. Представники УПЦ мали звільнити приміщення до 29 березня. Натомість вони подали позов до Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» з вимогою, щоб односторонню відмову від договору про оренду визнали недійсною, і заявили, що не збираються виселятися з території лаври до завершення судового процесу. Але Господарський суд Києва відхилив позов УПЦ МП, у якому представники організації вимагали залишити за ними будівлі Києво-Печерської лаври.

30 березня Комісія з приймання-передачі майна Києво-Печерської лаври не змогла розпочати роботу через перешкоджання з боку УПЦ МП, повідомляв міністр культури Олександр Ткаченко. Мінкульт подав заяву до поліції.

21 квітня 2023 року Кабмін ухвалив постанову щодо впорядкування оренди приміщень і майна Києво-Печерської лаври. Також Господарський суд міста Києва постановив забезпечити безперешкодну роботу державної комісії в заповіднику.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі