Господарський суд міста Києва відхилив позов УПЦ МП, у якому представники організації вимагали залишити за ними будівлі Києво-Печерської лаври, повідомив міністр культури Олександр Ткаченко з посиланям на ухвалу суду.

Крім того, уряд визнав недійсним розпорядження Кабінету Міністрів від 2013 року про передачу в безоплатне користування чоловічому монастирю УПЦ МП будівель і споруд на території Києво-Печерської лаври, написав Ткаченко.

Відповідно до рішення уряду управління майном лаври перейшло до держави, додав міністр.

Хрестовоздвиженська церква. Фото: Національний заповідник «Києво-Печерська лавра»

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У березні 2023-го із УПЦ МП остаточно розірвали договір про безоплатне користування будівлями на території Києво-Печерської лаври. Представники УПЦ мали звільнити приміщення до 29 березня. Натомість вони подали позов до Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» з вимогою, щоб односторонню відмову від договору про оренду визнали недійсною, і заявили, що не збираються виселятися з території лаври до завершення судового процесу.

30 березня Комісія з приймання-передачі майна Києво-Печерської лаври не змогла розпочати роботу через перешкоджання з боку УПЦ МП, повідомляв міністр культури Олександр Ткаченко. Мінкульт подав заяву до поліції.


У січні 2023-го у власність держави повернулися Успенський собор і Трапезна церква Києво-Печерської лаври. До цього храми були у власності УПЦ МП.


1 грудня 2022-го РНБО доручила Держслужбі з етнополітики та свободи совісті провести експертизу статуту про управління УПЦ на наявність зв’язку з Московським патріархатом. Також РНБО доручила винести на розгляд уряду законопроєкт про те, що в Україні не можуть діяти релігійні організації з центрами впливу в Росії. Санкції ввели проти десяти діячів УПЦ МП, зокрема діячів Києво-Печерської лаври. Згодом СБУ провела обшуки в лаврі, вилучила гроші й російську літературу.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка й фото: Національний заповідник «Києво-Печерська лавра»