У десяти районах Києва станом на 5 червня перевірили вже понад 1600 укриттів. У КМДА кажуть, що безперешкодний доступ є до 90% з них.

За результатами інспекції, найкращі показники в Деснянському районі, де доступ є до всіх укриттів, а найгірші – у Шевченківському (73%). Загалом у Києві немає доступу щонайменше до 172 сховищ.

Натомість лише 63% перевірених укриттів мають задовільний стан. У Дніпровському районі 92% сховищ нібито готові до використання, тимчасом як у Соломʼянському районі цей показник становить 45%, а в Подільському – 20%.

Загалом 590 із перевірених у Києві прихистків не придатні для використання, ідеться у звіті КМДА.

Перевірка укриттів Києва, яку провів міністр з питань стратегічних промисловостей Олександр Камишін, показала, що лише 55% міських укриттів готові до використання.

32% сховищ не мають потрібних для використання умов, а ще 13% прихистків узагалі не змогли відчинити. Загалом перевірили 1849 обʼєктів.

Натомість паралельна перевірка укриттів Києва від МВС показала, що лише 6% укриттів були зачиненими, а 37% не придатними для використання. В МВС перевірили 2156 сховищ (48%).

Загалом по Україні показники кращі, ніж у Києві: 68% укриттів готові до використання, 9% зачинені, а 23% не придатні. Наразі обстежили 64 143 прихистки (79%).

За словами міського голови Віталія Кличка, після завершення перевірки щодо очільників районів із найгіршими показниками «будуть звернення до президента щодо кадрових рішень».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Під час ракетної атаки в ніч на 1 червня три людини загинули біля зачиненого укриття поліклініки в Деснянському районі. Чотирьом службовим особам, зокрема заступниці Деснянської РДА, інкримінують службову недбалість, що спричинила тяжкі наслідки, і залишення в небезпеці, що призвело до смерті.

КМДА ухвалила рішення, за яким укриття в Києві мають бути відчинені постійно, а не лише під час повітряної тривоги. Президент Володимир Зеленський також доручив провести ревізію всіх захисних споруд у країні.

Прокуратура й поліція розслідують розкладання бюджетних коштів, виділених на ремонт укриттів (статі 191 і 366 Кримінального кодексу). Зокрема, у Святошинському районі зафіксували невиконання робіт у повному обсязі й незадовільне їх виконання: вартість ремонту завищена на понад мільйон гривень. Уже почали розслідуваннях щодо укриттів Деснянського, Подільського, Голосіївського й Солом’янського районів Києва. Огляд укриттів продовжують.


У «Київ Цифровий» 2 червня додали офлайн-мапу укриттів і можливість скаржитися на зачинені сховища. Щоби скористуватися мапою укриттів в офлайн-режимі, потрібно принаймні один раз зайти в застосунок, коли є інтернет. Усі офіційні укриття Києва також додали на карту від «Лун.Місто», яку запустили 30 травня.

Більше тисячі скарг на укриття надійшло за добу в «Києві Цифровому» після того, як у застосунку запустили сервіс зворотнього звʼязку щодо сховищ. Майже половина скарг була про те, що укриття зачинені. Чверть користувачів поскаржилися, що укриття перебувають у неналежному стані, ще чверть – що поблизу немає сховищ.


Чат-бот, де можна оцінити стан найближчого укриття, запустили в Києві. Він пропонує вибрати район Києва, а далі – вказати вулицю, де розташоване укриття.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі