Трьом посадовцям та охоронцю обрали запобіжні заходи у справі про закрите укриття у поліклініці, біля якої 1 червня загинули троє людей, повідомили у Київській міській прокуратурі.

Трьох службових осіб – першу заступницю голови Деснянської районної держадміністрації, директора медзакладу та його заступника – помістили під цілодобовий домашній арешт. 

Охоронця медзакладу відправили під варту на два місяці без права на заставу. За інформацією «Суспільного», чоловік визнав свою вину й розповів, що коли пролунав сигнал повітряної тривоги, він пішов відкривати двері поліклініки, щоб впустити людей, але не встиг.

Фото: Київська міська прокуратура

Заступниця Деснянської РДА свою провину заперечувала й стверджувала, що контроль за станом укриттів не входив до її обов'язків, пише «Суспільне».

Підозрюваним інкримінують службову недбалість, що спричинила тяжкі наслідки, та залишення у небезпеці, що призвело до смерті. За цими статтями можна отримати покарання від двох до п'яти років позбавлення волі або від трьох до восьми років ув’язнення.

Слідчі дії тривають, відзначають у міській прокуратурі. За їх результатами мають також надати правову оцінку діям службовців КМДА.


Під час ракетної атаки 1 червня в Києві біля зачиненого укриття полікліники в Деснянському районі загинули двоє жінок і дев'ятирічна дівчинка. Київська міська прокуратура й поліція розслідують справу, зокрема, проводили обшуки в КМДА й у департаменті муніципальної безпеки та охорони здоров’я.

КМДА ухвалила рішення про те, що укриття в Києві мають бути відчинені постійно, а не лише під час повітряної тривоги.

Президент Володимир Зеленський також доручив провести ревізію всіх захисних споруд у країні. Станом на ранок 3 червня перевірили понад 4800 укриттів, повідомили в МВС. Зачиненими виявилися 252 сховища, непридатними до використання – 893. Балансоутримувачів зобов'язали усунути недоліки, перевірки тривають.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі