Печери заповідника «Києво-Печерська лавра» планують реконструювати, розповів «Великому Києву» очільник Державної служби етнополітики і свободи совісті Віктор Єленський.

Наразі входи в деякі печери з мощами закриті. Лише після реконструкції печер вирішуватимуть, у який спосіб продовжувати монаше життя в Києво-Печерській лаврі.

Єленський наголосив, що завершення роботи комісії Мінкульту, яка проводить аудит із приймання-передачі державного майна в лаврі, не достатньо, щоби відновити там монаше життя.

Раніше Мінкульт повідомляв, що в одному з корпусів Києво-Печерської лаври хочуть створити реабілітаційний центр для військових або художній центр. Це стосуватиметься всіх обʼєктів Києво-Печерської лаври, які «в різні часи були безкоштовно передані в управління різним організаціям», запевнили в МКІП.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У березні 2023-го з УПЦ МП остаточно розірвали договір про безоплатне користування будівлями на території Києво-Печерської лаври. Представники УПЦ мали звільнити приміщення до 29 березня. Натомість вони подали позов до Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» з вимогою, щоб односторонню відмову від договору про оренду визнали недійсною, і заявили, що не збираються виселятися з території лаври до завершення судового процесу.

30 березня Комісія з приймання-передачі майна Києво-Печерської лаври не змогла розпочати роботу через перешкоджання з боку УПЦ МП, повідомляв міністр культури Олександр Ткаченко. Мінкульт подав заяву до поліції.

21 квітня 2023 року Кабмін ухвалив постанову щодо впорядкування оренди приміщень і майна Києво-Печерської лаври.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі