Реабілітаційний центр для військових можуть облаштувати в одному з корпусів Києво-Печерської лаври, розповів міністр культури Олександр Ткаченко в інтервʼю «Суспільному».

Центр можуть створити в корпусі №19, який нещодавно перейшов у власність держави. Ця будівля є памʼяткою архітектури місцевого значення, раніше там незаконно працювала організація «Українське товариство охорони памʼяток історії та культури» (УТОПІК). За словами Ткаченка, компанією керував ексміністр культури часів Януковича Михайло Кулиняк.

Утім, Мінкульт поки що не вирішив, чи буде в корпусі №19 саме реабілітаційний центр. МКІП також розглядає можливість облаштувати там художні центри діяльності народних промислів.

Олександр Ткаченко запевнив, що це стосуватиметься не тільки корпусу №19, а всіх обʼєктів Києво-Печерської лаври, які «в різні часи були безкоштовно передані в управління різним організаціям».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У березні 2023-го із УПЦ МП остаточно розірвали договір про безоплатне користування будівлями на території Києво-Печерської лаври. Представники УПЦ мали звільнити приміщення до 29 березня. Натомість вони подали позов до Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» з вимогою, щоб односторонню відмову від договору про оренду визнали недійсною, і заявили, що не збираються виселятися з території лаври до завершення судового процесу.

30 березня Комісія з приймання-передачі майна Києво-Печерської лаври не змогла розпочати роботу через перешкоджання з боку УПЦ МП, повідомляв міністр культури Олександр Ткаченко. Мінкульт подав заяву до поліції.


21 квітня 2023 року Кабмін ухвалив постанову щодо впорядкування оренди приміщень і майна Києво-Печерської лаври.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі