Арлінгтонське національне кладовище може бути прикладом для створення українського меморіалу, заявила міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна в інтерв’ю CNN.

Фото: вікімедіа

За її словами, це буде меморіал не лише людям, які загинули внаслідок боїв російсько-української війни, але й усім героям, які боролися за українську незалежність у різні історичні періоди.

У Мінветеранів також очікують, що на момент завершення війни в Україні буде близько чотирьох мільйонів ветеранів. Близько 80% із пів мільйона ветеранів, які були зареєстровані, повернулися на поле бою із 24 лютого, уточнила Лапутіна.


Арлінгтонський національний військовий цвинтар розташований у штаті Вірджинія у США. Там поховані учасники війн, президенти, голови Верховного Суду, астронавти – загалом нараховують 400 тисяч могил на площі більше 250 гектарів. На Арлінгтонському цвинтарі розташовані поховання колишнього президента США Джона Кеннеді, його дружини й двох дітей.

Кладовище заклали під час громадянської війни в США, йому вже більше 150 років. Крім кладовища, комплекс включає, зокрема, меморіальний міст і меморіальну дорогу, амфітеатр, колумбарій. Цвинтар поділений на 70 секцій: наприклад, є окремі секції для загиблих після подій 2001 року, медсестер чи капеланів.


На початку березня стало відомо, що Національне меморіальне військове кладовище можуть побудувати в Биківні. Місцевість Биківня розташована на північно-східній околиці Києва в Деснянському районі поблизу автостради Київ – Бровари. Там розташоване найбільше в Україні місце поховання жертв масових політичних репресій.

Наприкінці березня уряд підтримав створення цвинтаря. Київрада 20 квітня почала працювати над створенням Національного військового меморіального кладовища й виділила для нього землю на території заповідника «Биківнянські могили».

У КМДА також заявили, що хочуть покращити сполучення з Биківнею, де буде кладовище. Розглядають і подовження лінії метро.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі