Український фотограф Євген Малолєтка отримав головний приз конкурсу World Press Photo of the Year 2023 за фото пораненої вагітної жінки в Маріуполі.

Це фото, зроблене 9 березня 2022 року, після бомбардування росіянами пологового будинку. Згідно зі звітом ОБСЄ, тоді загинули три людини, близько 17 отримали поранення.

На світлині зображена 32-річна Ірина Калініна. Вона померла за пів години після того, як народила сина Мирона (дитина також народилася мертвою).

«Для мене це момент, який я весь час хочу забути, але не можу. Ця історія завжди буде зі мною», – цитує Малолєтку АР.

«Це ніби вони намагаються вбити майбутнє України»,  згадав коментар присяжного голова глобального журі, фоторедактор The New York Times і співзасновник Diversify Photo Брент Льюїс.

«Нечасто окреме зображення врізається в колективну пам’ять світу», – прокоментував оператор AP Дж. Девід Ейк.

Переможців в інших номінаціях можна переглянути тут. У головних номінаціях – «Ціна миру в Афганістані» («Фотоісторія року»); "Battered Waters" («Довгостроковий проєкт») і "Here, The Doors Don't Know Me" («Вільний формат»).

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Фотограф Євген Малолєтка й оператор агенції "Associated Press" Мслислав Чернов були єдиними журналістами, які висвітлювали події в Маріуполі під час російської облоги протягом 20 днів після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.


Українських фотографів Євгенія Малолєтку та Мстислава Чєрнова номінували на премію Deutsche Welle, а у травні 2022 року вони отримали премію імені Гонгадзе.

Наприкінці грудня 2022 року Євгеній Малолєтка став найкращим фотографом 2022 року за версією "The Guardian".


Спільно зняті кадри стали основою для фільму «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова. Прем’єра документальної стрічки відбулася на головному фестивалі американського незалежного кіно «Санденс», де вона здобула приз за результатом голосування глядачів. Прем’єра стрічки в Україні відбудеться після того, як вона пройде фестивальний цикл, також запланований вихід на стримінговому сервісі "Amazon Prime".

Головний редактор The Village Україна Ярослав Друзюк уже переглянув стрічку й розпитав Мстислава Чернова про найстрашніший момент у Маріуполі, рішення показувати найбільш жорстокі кадри й перший фідбек.


Некомерційна організація "World Press Photo" заснована в 1955 році. Вона вручає найбільшу премію в галузі фотожурналістики. Після конкурсу фотографії переможців представляють на виставці, яку щорічно відвідує понад два мільйони людей у 45 країнах. Щорічна книга з усіма фотографіями переможців публікується декількома мовами.

Ось найкращі репортажні фото за версією "World Press Photo 2022".

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі