У Києві протестували нову систему оповіщення про надзвичайні ситуації, яка працює за зразками зі США, Німеччини й Польщі, повідомляє міський голова Віталій Кличко.

Перші 15 точок протестували в Деснянському районі Києва, протягом двох тижнів у КМДА обіцяють протестувати ще 12 таких систем. У Деснянському районі планують встановити 47 точок оповіщення, а загалом у Києві – 630.

Нова система може працювати близько тижня без електропостачання на власному резервному обладнанні. «Навіть в умовах відключення всіх операторів зв’язку ця система діятиме, адже керуватиметься автономно й із застосуванням штучного інтелекту», – додає Кличко.

Крім того, оновлена система оповіщення може виконувати адресне сповіщення на кожен індивідуальний гучномовець залежно від «масштабу ситуації й прогнозу розвитку».

Карта нових систем оповіщення в Деснянському районі Києва. Зображення: КМДА

Загальна вартість проєкту становить близько 400 мільйонів гривень, роботи мають завершити до кінця 2024 року.

За словами Кличка, роботу над цією системою оповіщення розпочали ще до початку повномасштабного вторгнення РФ, а процес модернізації ніяк не вплине на надійність функціонування наявних систем сповіщення.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У Києві також тестуватимуть ізраїльську систему раннього оповіщення, яка дозволяє вмикати сирену секторально, а не по всіх регіонах. Також сирена дає спеціальний сигнал, що сповіщає про те, скільки хвилин є в населення, щоби дійти до укриття.


На 18 станціях київського метрополітену облаштували додаткові модульні лави для сидіння під час повітряних тривог. На одному такому сидінні можуть розміститися до чотирьох людей. Крім того, модульні лави можна трансформувати в ліжка в разі тривалих повітряних тривог.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі