У Києві тестуватимуть ізраїльську систему раннього оповіщення, повідомив посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук в ефірі телемарафону.

Наразі, коли злітають, наприклад, російські літаки в Білорусі, повітряну тривогу відразу вмикають відразу в усіх північних областях в Україні. Водночас в Ізраїлі працюють потужні радари, які визначають, куди саме летить ракета, тому сигнал сповіщення вмикають секторально. Також сирена дає спеціальний сигнал, що сповіщає про те, скільки хвилин є в населення, щоби дійти до укриття.

Над упровадженням цієї системи і її адаптацією під українські реалії працюють уже протягом чотирьох місяців. Пілотний проєкт в Ізраїлі обіцяють завершити протягом трьох місяців, каже Корнійчук. За його словами, українська сторона просила, щоби впровадження системи відбулося раніше.

Він також висловив прогноз, що проєкт раннього оповіщення згодом розширять на інші регіони України.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Ми пояснювали, у якому разі тривогу оголошують по всій країні, а також розповідали, як на практиці працює система оповіщення про повітряну тривогу.


Крім безпосереднього оповіщення про повітряну тривогу на вулицях за допомогою сирени, дізнатися про небезпеку з повітря можна за допомогою «мапи тривог», у застосунку «Повіряна тривога» або «Київ Цифровий».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі