У Великій Британії тестували чотириденний робочий тиждень, і переважна більшість компаній, які брали участь у випробуванні, вирішили продовжити нову модель роботи, пише The Guardian.

Це експеримент компанії 4 Day Week, аналітичного центру Autonomy й дослідників Оксфордського університету, Бостонського коледжу й Кембриджського університету. З 61 компанії, які вступили в шестимісячний випробувальний період, 56 продовжили чотириденний тиждень, зокрема 18 зробили його постійним.

«У багатьох секторах добробут персоналу різко поліпшився й продуктивність бізнесу була збережена або поліпшена майже в кожному випадку»,  сказав директор кампанії 4 Day Week Campaign Джо Райл.

Компаніям-учасникам під час тестування були запропоновані семінари й наставництво, щоб допомогти їм переосмислити робочі практики. Співробітники отримали можливість залишитися на поточній зарплаті, працюючи чотири дні (32 години) замість п’яти на тиждень.

Загалом у пілотному проєкті взяли участь близько 2900 співробітників по всій Великій Британії. Опитування персоналу, проведені до й після експерименту, показали, що 39% працівників відчували менший стрес, 40% краще спали, а 54% сказали, що їм легше збалансувати роботу й домашні обов’язки.

Кількість лікарняних, взятих під час випробування, скоротилася приблизно на дві третини, і на 57% менше співробітників покинуло фірми, які брали участь, як порівняти з тим самим періодом минулого року.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У січні 2022 року японська компанія Panasonic дозволила працівникам перейти на чотириденний робочий тиждень.

У березні 2021 року Bloomberg писали, що робота чотири дні на тиждень стає світовою тенденцією. А в липні 2021 року уряд Ісландії оголосив про успішні дослідження чотириденного робочого тижня. Скорочення робочих годин не вплинуло негативно на рівень продуктивності, а працівники рідше відчували стрес і вигоряння.

У грудні 2020 року компанія Unilever повідомила про переведення своїх працівників на 4-денний робочий тиждень у Новій Зеландії. Чотириденний робочий тиждень протягом трьох років також тестуватиме Іспанія.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі