Пам’ятник Чкалову в Києві демонтували, на черзі – памʼятник Ватутіну, який мають зняти 9 лютого, повідомляє КМДА.

Обидва радянські пам’ятники перенесуть до Музею авіації. Напередодні КМДА ухвалила відповідне рішення.

Для виконання робіт залучили бригаду з п’яти людей, автомобіль з краном-маніпулятором і вантажівку.

За словами заступника голови КМДА Прокопіва, знесення затягнулося, бо чекали, коли Мінкульт зніме з цих обʼєктів пам’яткоохоронний статус. У МКІП це рішення погодили напередодні, 7 лютого.

«Пам’ятникам цим радянським постатям не місце на вулицях української столиці. У керівництва міста давно була політична воля на ці рішення, але через багато юридичних колізій ми не могли їх ухвалити. Тепер ми в законний спосіб можемо перенести ці пам’ятники без розроблення науково-проєктної документації з переміщення і встановлення об’єктів», – сказав Прокопів.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Валерій Чкалов – це радянський льотчик-випробувач, комбриг, Герой Радянського Союзу.

Микола Ватутін – радянський воєначальник, генерал армії, Герой Радянського Союзу. Він брав активну участь у війні проти залишків армії УНР і повстанців Холодного Яру.


26 січня стало відомо, що в Києві демонтують памʼятник радянському льотчику Валерію Чкалову. Аналогічну рекомендацію надали щодо памʼятника Ватутіну, однак через те, що комісія при МКІП рекомендувала надати монументу статус памʼятки монументального мистецтва, зʼявилися припущення, що це затягне процес імовірного демонтажу.

Наприкінці червня Міністерство культури вирішило зняти з державного обліку низку пам’ятників діячам радянської доби. Зокрема, у Києві дозволили демонтувати памятники Кирпоносові, Фрунзе й Ковпакові, меморіальну дошку на честь маршала Георгія Жукова на будинку штабу округу, а також погруддя Олександра Бойченка, бюсти Боженка й Крупської.


Міністерство культури й Український інститут національної памʼяті дали розʼяснення, як законно зносити пам’ятники й перейменовувати назви, повʼязані з історією й культурою Росії та СРСР.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі