Під час реставраційних робіт на території Національного заповідника «Софія Київська» археологи знайшли три підземні ходи, які раніше не вивчали, повідомляє ТСН.

Ці ходи знайшли в підземній частині Трапезної церкви, яка була зведена у 18 столітті. Один із ходів веде до Софійського собору.

За словами головного реставратора Вадима Кириленка, це «справжній Клондайк для вчених». У підвалі знайшли багато матеріалів, які показують побут тогочасних киян, наприклад стародавній посуд. Мета археологів – дійти до кінця підземного ходу.

Головний реставратор також повідомив, що там запланували облаштувати Музей археології заповідника, бо вже мають «дуже багато археологічну колекцію артефактів: «Там дуже красива архітектура, і підвал знаходиться нижче рівня землі – це буде дуже цікавий об’єкт для туристів».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Рукотворні печери орієнтовно 12 століття знайшли восени 2022 року на Вознесенському узвозі, на місці історичного будинку, який знесли ще в 1980-х роках. Міністерство культури звернулося до Київради із закликом зберегти стародавні печери від забудови. А памʼяткоохоронна організація «Мапа Реновації» ініціювала присвоєння їм статусу щойновиявленого обʼєкту культурної спадщини. Але Київрада відхилила петицію проти забудови Вознесенських печер.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Вадим Кириленко