Памʼятник радянському льотчику Валерію Чкалову в Києві демонтують, однак Миколу Ватутіна поки залишать, повідомляє радник міського голови Дмитро Білоцерківець.

Рішення ухвалили на засіданні експертної комісії при Мінкульті, яка зняла статус обʼєкта культурної спадщини з памʼятника після відповідного подання київської міської влади.

За його словами, памʼятник в однойменному сквері неподалік від станції метро «Університет» мають почати демонтувати незабаром.

Натомість памʼятнику радянському генералові Миколі Ватутіну в Маріїнському парку комісія при МКІП рекомендувала надати статус памʼятки монументального мистецтва. Білоцерківець вважає, що це затягне процес імовірного демонтажу.

Він також наголосив, що наразі йдеться лише про пам’ятник Ватутіну, а не про його поховання.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Київрада збирає пропозиції щодо перейменування ще 27 міських об’єктів, назви яких пов’язані з РФ і радянським минулим. Серед них – сквер, названий на честь Валерія Чкалова в Шевченківському районі Києва.


Загалом у Києві планували перейменувати близько 300 вулиць, назви яких повʼязані з Росією. Щодо нових назв для 296 топонімів провели електронне голосування в застосунку «Київ Цифровий». Але експертна комісія прийняла не всі результати голосування. Зокрема, площу Льва Толстого рекомендувала перейменувати на Павла Скоропадського.

У листопаді Київрада таки проголосувала за перейменування 11 вулиць, які обрали під час голосування в застосунку «Київ Цифровий». На початку грудня депутати Київради перейменували ще 32 вулиці, провулки й бульвари, назви яких пов’язані з Росією й радянським минулим. Зокрема, бульвар Дружби Народів перейменували на честь Миколи Міхновського.

У січні 2023 року кияни підтримали перейменування станції метро «Дружби народів» на «Звіринецьку», а площі Льва Толстого (й відповідної станції метро) – на площу Українських Героїв.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: Wikimedia