На сайті Київради зареєстрували петицію з проханням перейменувати вулицю Лаврську на честь гетьмана Івана Мазепи.

«Пропоную спільними зусиллями відновити справедливість: замість нав’язаної московською церквою й режимом Януковича назви Лаврська повернути вулиці ім’я Івана Мазепи. Один із найвидатніших державних діячів в історії українського народу й меценат, який розбудовував Києво-Печерську лавру заслуговує бути вшанованим у назві цієї вулиці», – пише автор петиції Андрій Лупак.

Андрій Лупак

Однією з причин, чому повернення вулиці імені Мазепи досі не відбулося, за словами Андрія Лупака, називають необхідність зміни нумерації будинків. Є пропозиція, як можна мінімізувати незручності для мешканців вулиці:

  • ділянку від площі Слави до вулиці Добровольчих Батальйонів перейменувати на Івана Мазепи з відновленням нумерації, яка була до липня 2010 року;
  • ділянці від вулиці Добровольчих батальйонів до Наводницької площі повернути історичну назву Новонаводницька, яку вона носила до 1981 року. Для цієї ділянки змінювати нумерацію немає потреби.

Підписати петицію можна за посиланням.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Сучасну назву – Лаврська – частина вулиці отримала у 2010 році. До цього вся вулиця мала назву Івана Мазепи. У 2016 році вже реєстрували петицію про перейменування, але вона не набрала потрібних підписів.


Загалом у Києві планували перейменувати близько 300 вулиць, назви яких повʼязані з Росією. Щодо нових назв для 296 топонімів провели електронне голосування в застосунку «Київ Цифровий». Але експертна комісія ухвалила не всі результати голосування. Зокрема, площу Льва Толстого рекомендувала перейменувати на Павла Скоропадського.

Наприкінці серпня Київрада проголосувала за перейменування ще 102 обʼєктів, назви яких були повʼязані з Росією. А у вересні дерусифікували ще 40 вулиці й дві площі.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі