Український ветеранський фонд представив портрет ветерана російсько-української війни та розповів, з якими проблемами вони найчастіше зіштовхуються у цивільному житті.

Наразі в Україні офіційно понад 851 тисяча ветеранів – це учасники бойових дій усіх категорій, члени сімʼї загиблих на війні, люди, які отримали інвалідність внаслідок бойових дій, а також постраждалі учасники Революції Гідності.

Це представники усіх вікових груп, але найбільша їх кількість – люди віком від 31 до 40 років (34,5%) і від 19 до 30 років (31%).

«Ветерани російсько-української війни – переважно молоді люди працездатного віку, з можливістю вчитися і перекваліфіковуватися», – зазначають дослідники.

91,5% ветеранів – чоловіки. Частка жінок серед ветеранів російсько-української війни складає 8,5%.

Більшість ветеранів України (майже 60%) з початку повномасштабного вторгнення повернулися на війну, 14% – продовжили працювати, 9% – займаються волонтерством. Ще 7% опитаних ветеранів втратили роботу через війну.

31% опитаних ветеранів – це військовослужбовці ЗСУ та інших силових підрозділів.

Потреби українських ветеранів

Найчастіше захисники України називають потребу в допомозі їхній родині (27%), також нагальними є потреба в житлі (24%), юридичній допомозі (22%), психологічній підтримці (17%) та медичній допомозі (15%).

Водночас родини захисників – у тому числі й сімʼї загиблих – найбільше потребують інформаційної (39%) і психологічної підтримки (38%), а також матеріальної допомоги (21%).

Зміцнення здоровʼя – одна з найрозповсюдженіших майбутніх потреб ветеранів, ідеться в дослідженні. Так вважає майже половина опитаних. Крім того, ветерани, найімовірніше, потребуватимуть психологічної допомоги (40%) і нового житла (42,6%).

Після перемоги більшість комбатантів планує повернутися до попереднього місця роботи.

Найбільш привабливими сферами для роботи ветеранів є сфера інформаційних технологій, власна справа, військова служба та сфера послуг.

Український ветеранський фонд провів дослідження разом із групою «Рейтинг» і Texty.org.ua в липні-серпні 2022 року. В онлайн-опитуванні взяли участь 1024 респонденти.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Близько 90% опитаних довіряють військовим ЗСУ, а також ветеранам, які воюють з 2014 року. Така ж кількість людей підтримує ідею надання пільг бізнесам, які заснували ветерани.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: Міноборони України