Більше половини (66%) опитаних українців відчувають потребу в грошах, а близько третини (31%) – у роботі, свідчать результати десятої хвилі дослідження Gradus Research за підтримки ЄС і в партнерстві з Центром економічного відновлення.

Потреби в продуктах, медикаментах, доступі до медичного обслуговування й освіти, навпаки, зменшуються.

Майже три чверті опитаних, 74%, продовжують отримувати зарплатню. Але майже половина з них не впевнені, чи будуть отримувати її надалі (47%). Натомість зменшення рівня доходів відзначають 77% респондентів. Лише 3% вказують, що їхній дохід збільшився.

Водночас зростає рівень працевлаштованості українців, наразі він становить 61%. Найкраще працевлаштовані ті, хто залишився вдома (66%). Також роботу мають 55% ВПО й 52% тих, хто виїхав за кордон.

Попри фінансові труднощі, українці почали більш позитивно оцінювати стан свого фізичного й ментального здоров’я. Про деякі проблеми з фізичним здоров’ям кажуть 46% опитаних (раніше було 49%), а про ментальні проблеми – 38% (було 42%).

Також збільшується кількість тих, хто прагне повернутися додому, – наразі їх 78%. Це найвищий показник із травня 2022 року, він зріс на 16% із вересня. Водночас 71% респондентів відзначили, що мають можливість залишитися за кордоном, але справді збираються там залишитися лише 7%.

Опитування проводили з 23 до 26 вересня методом самозаповнення анкети в мобільному застосунку серед 2 тисяч українців. Повні результати дослідження можна переглянути за посиланням.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


17% українців, які залишили свій дім через війну, уже повернулися з-за кордону, свідчать результати попередньої хвилі опитування Gradus Research, яке проводили з 9 до 11 вересня 2022 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі