Український ветеранський фонд спільно з соціологічною групою «Рейтинг» провели опитування щодо ставлення українців до військових і ветеранів.

Близько 90% опитаних довіряють військовим ЗСУ, а також ветеранам, які воюють з 2014 року. Така ж кількість людей підтримує ідею надання пільг бізнесам, які заснували ветерани.

Про образ ветерана

Дослідники кажуть, що єдиний образ ветерана для суспільства ще не сформований. Зокрема, близько третини респондентів вважають, що ветерани – це ті, хто воює сьогодні. Однак така ж кількість учасників опитування відповіла, що ветерани – це учасники Другої світової війни.

Стереотип про те, що «ветеран» – це учасник Другої світової війни частіше підтримує молодь, ідеться в опитуванні.

Ставлення суспільства до ветеранів

64% опитаних відчуває до ветеранів російсько-української війни вдячність, а 50% – гордість. Чверть відчуває сум, а приблизно така ж кількість опитаних – радість.

«Рейтинг» зауважує, що люди, які мають знайомих, що воювали у 2014-2021 роках і продовжують далі воювати, частіше відчувають вдячність і гордість.

Водночас близько 3% опитаних відчувають провину при зустрічі з ветераном, а 2% – сором і страх. Байдужість, гнів і неприязнь відчувають по 1% опитаних.

Позитивне і негативне в образі ветерана

Патріотизм ветеранів вважають позитивною рисою 75% опитаних, майже чверть опитаних зазначила, що ветеранам властива незалежність у прийнятті рішень та дисциплінованість, ще 13% виокремили їхню працьовитість, а 9% – законослухняність.

Щодо негативних рис, третина вважає, що ветеранам властива емоційна нестабільність, чверть – закритість і відлюдькуватість. Ще 17% вважають, що ветеранам властива жорстокість, 14% – нездатність адаптуватись, 11% – схильність до насильства. Також 11% опитаних вважають, що ветерани не мають негативних рис.

Про жорстокість та емоційну нестабільність ветеранів частіше говорять жінки, про закритість – чоловіки, зазначають соціологи. Люди, які мають ветеранів серед знайомих, частіше говорять про емоційну нестабільність, підкреслює «Рейтинг».

Потреби ветеранів, на думку суспільства

На думку опитаних, ветерани очікують від цивільних громадян підтримки (46%) і вдячності (36%). Про дружнє ставлення, вшанування і розуміння зазначили 20-21%, виконання зобов’язань – 15%. Найменше опитані вважають, що ветерани очікують співчуття – лише 5%.

Рівень зарплати військових, які безпосередньо беруть участь у бойових діях, вважають оптимальним 40%, нижчим за необхідний – 32%, а вищим – 11%.

Проблеми ветеранів, на думку суспільства

Половина опитаних переконана, що для українських ветеранів, імовірно, проблемою є безробіття. Приблизно стільки ж людей вважає, що проблемами можуть бути конфлікти в сімʼї, зловживання алкоголем або наркотиками.

69% вважають низьким ризик самогубств та порушення законів для ветеранів.

Половина опитаних зазначила, що не зустрічала інформацію про скоєння злочинів ветеранами російсько-української війни до повномасштабного вторгнення РФ, яке почалося 24 лютого.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну більше половини опитаних сказали, що не зустрічали інформацію про злочини ветеранів. Натомість 18% часто її зустрічали, 10% – інколи, а 13% – рідко.

Опитування провели 6 й 7 серпня способом телефонних інтервʼю. Для цього опитали 1000 людей.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


В Україні офіційно було близько 500 тисяч ветеранів станом на 24 лютого 2022. Зараз у реєстрі Міністерства соціальної політики понад 770 тисяч людей зі статусом учасника бойових дій.

«Рейтинг» прогнозує, що по завершенню російсько-української війни в Україні буде понад 5 мільйонів ветеранів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі