У Києві почала роботу робоча група, мета якої повністю усунути з публічного простору всі пам’ятники й символіку, які пов’язані з культурою й історією Росії та СРСР, повідомляє КМДА.

До складу групи входять представники Київради, КМДА, фахівці Інституту національної пам’яті та профільних інститутів Національної академії наук України.

«Ми маємо раз і назавжди завершити давно початий процес декомунізації в столиці. Наше завдання – усунути з публічного простору міста чітко визначені об’єкти. Ми пропишемо терміни й відповідальних за знесення чи перенесення того чи того об’єкту», – заявив голова робочої групи, заступник голови КМДА Володимир Прокопів.

Засідання робочої групи. Фото: КМДА

За його словами, за вісім років декомунізації в Києві знесли близько 200 пам’ятників і пам’ятних знаків, перейменували понад дві сотні назв вулиць, провулків, скверів.

Прокопів заявив, що в місті залишилося близько 40 об’єктів, які були «спірними» або охоронялися законом про культурну спадщину.

Утім, стверджує заступник голови КМДА, після початку повномасштабного вторгнення процес декомуніцації треба завершити. «На вулицях української столиці не може бути нічого, що пов’язане з історією й культурою СРСР, от у цьому й полягає наше завдання», – заявив Прокопів.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Київрада ще в травні 2022 року підтримала рішення про демонтаж майже 50 памʼятників і памʼятних знаків, повʼязаних з Росією та СРСР. Серед них були памʼятники Миколі Щорсу на бульварі Шевченка й Пушкіну на проспекті Перемоги.

Ще до ухвалення цього рішення в місті знесли скульптуру робочих під Аркою дружби народів, яка тепер називається Аркою свободи українського народу.

Утім, активісти нарахували в місті майже 200 памʼятників і памʼятних знаків на честь російських діячів, повний перелік можна подивитися тут. Наприкінці вересеня 2022 року вони запустили флешмоб «Знеси мене повністю», у межах якого закликають якнайшвидше демонтувати памʼятники російським діячам. У межах флешмобу вони розмалювали памʼятник Миколі Щорсу на бульварі Тараса Шевченка й Олександрові Пушкіну на проспекті Перемоги.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі