Оболонський острів у Києві міг перейти в приватну власність, повідомляє КМДА.

Після журналістського розслідування «Схем» Національне антикорупційне бюро почало своє розслідування й зʼясувало, що у 2019–2020 роках з власності територіальної громади Києва могла бути виведена гідротехнічна споруда «Дамба напірна-багатофункціональна», розташована на вулиці Прирічна, 8Д. Місце розташування споруди повністю збігається з місцем розташування Оболонського острову, а її площа – з площею острова.

КП «Плесо», яке є балансоутримувачем острову, направило до Міністерства юстиції скаргу щодо скасування дії державних реєстраторів і приватних нотаріусів, згідно з якими острів переходив до приватної власності. Центральна колегія Мін’юсту задовольнила цю скаргу.

Розслідування «Схем» щодо привласнення острову вийшло у вересні 2021 року. Згідно з ним, островом незаконно заволодів бізнесмен Костянтин Бойко, а зробив він це за допомогою поліції Києва. Журналісти знайшли звʼязки бізнесмена з Андрієм Крищенком, який на момент незаконних дій очолював поліцію Києва, а з вересня 2021 року став заступником голови КМДА Віталія Кличка.

За даними журналістів, окрім Оболонського острова, він також привласнив інші гідротехнічні споруди вздовж Дніпра в Києві й області, зокрема причал уздовж усієї Оболонської набережної біля парку «Наталка», причал Рибальського острова.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


На Оболонському острові міська влада планувала будувати розважальний парк із пляжем, велодоріжками, зоною для барбекю, фудкортом, спортивними й дитячими майданчиками, набережною з причалом для човнів. Водночас у КМДА обіцяли залишити на острові заповідну зону.

Парк на Оболонському острові з’єднають із правим берегом Дніпра двома мостами. Один, хвилеподібний, мав вести з Оболонської набережної (парку «Наталка») до острова. Його планували завершити до кінця 2021 року, але не встигли. Інший міст мав вести до вулиці Прирічної. Відкрити парк хотіли влітку 2022 року. Але через повномасштабну війну роботи зупинили.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: wikimapia