Майже 400 тисяч українців виїхали у Чехію, рятуючись від війни. У МОЗ розповіли, як вони можуть отримати медичну допомогу.

У Чехії працює система загальнообовʼязкового медичного страхування для всіх громадян країни та іноземців, які перебувають на території країни.

Українці, які отримали тимчасовий захист у Чехії, у межах державної програми медичного страхування мають право на такі самі безоплатні послуги, як і громадяни Чехії.

Державне страхування покриває майже всі медичні випадки, а також частково або повністю витрати на ліки. Для тимчасових переселенців, які не мають роботи, медичне обслуговування є безоплатним.

Після отримання тимчасового захисту в країні потрібно оформити медичне страхування. Це можна зробити у таких установах:

Тим, хто оформив страхування, видають дублікат посвідчення застрахованого. У разі оформлення онлайн документ надсилають на електронну пошту. Посвідчення потрібно брати з собою на кожен прийом до лікаря.

Перші 150 днів перебування в Чехії з візою тимчасово переміщеної особи медичне страхування для українців оплачує держава. Після цього періоду умови змінюються для громадян у віці 18-64 роки. Для них медичне страхування стає платним.

На безоплатне подальше страхування можуть претендувати такі категорії людей:

  • студенти;
  • особи з інвалідністю або особи, які піклуються про осіб з інвалідністю;
  • особи, які доглядають за дитиною віком до 7 років або двома чи більшою кількістю дітей віком до 15 років цілий день;

Щоб отримувати медичну допомогу безоплатно, згадані вище категорії громадян мають перереєструватися у VZP упродовж 8 днів після того, як мине 150 днів з дня отримання візи тимчасового захисту.

Українці, які приїхали до Чехії, але не оформили тимчасовий захист, можуть отримати безоплатну медичну допомогу у лікарів-волонтерів, перелік яких можна знайти за цим посиланням. Серед них є лікарі, які розмовляють українською мовою.

Безоплатну невідкладну медичну допомогу можна отримати й без страховки в державних лікарнях Чехії. Перелік та контакти таких закладів зазначені на сайті Міністерства охорони здоровʼя Чехії.

Більше інформації про те, як отримати медичну допомогу українцям в Чехії, можна знайти за посиланням.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Раніше ми пояснювали, як українцям отримати медичну допомогу в Естонії, Польщі, Литві та Молдові. Також ми розповідали, як отримати медичну допомогу та ліки, якщо ви переїхали в інше місто в межах України. А ще ділилися порадами для вагітних українок за кордоном.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі