Українці, які прибули в Польщу після 24 лютого 2022-го, мають право на безоплатну медичну допомогу на рівні з громадянами країни. Це стосується всіх українських громадян незалежно від віку, пояснюють у МОЗ.

Яку допомогу надають у Польщі безкоштовно

  • базова медична допомога (візити до сімейних лікарів, виклик швидкої);
  • спеціалізована амбулаторна допомога;
  • діагностичні дослідження (за направленням лікаря);
  • лікування в стаціонарі;
  • психіатричне лікування;
  • реабілітація (крім курортів);
  • стоматологічні послуги.

Знайти потрібний медичний заклад можна за номером безоплатної цілодобової гарячої лінії – 800 190 590. Для пацієнтів з України, яким потрібна медична допомога в нічний час, на свята або у вихідні, у Польщі працює спеціальна телеплатформа за номером 800 137 200.

як викликати «швидку»

У Польщі діють два номери для виклику невідкладної допомоги:

  • 999 – номер служби швидкої допомоги, дзвінок за яким приймає медичний диспетчер;
  • 112 – єдиний номер екстреної служби, який діє на території Європейського Союзу.

У Польщі «швидку» викликають лише в разі, коли дійсно існує загроза життю та здоров’ю, наголошують у МОЗ.

Як отримати ліки в польщі

У Польщі ліки переважно рецептурні, тобто їх продають пацієнтові за рецептом. Отримати потрібний рецепт можна лише в сімейного лікаря або фахівця вузької спеціальності. Лікар сам вирішує, виписувати ліки чи ні, з огляду на результати діагностики.

Водночас у Польщі діє програма державної компенсації вартості ліків, також на основі рецептів. Це аналог української програми «Доступні ліки». Вартість препаратів компенсується повністю або частково залежно від групи здоров’я й важкості захворювання. Список відшкодовуваних ліків для українців можна знайти за цим посиланням.

Для того, щоб Польща компенсувала вартість ліків, потрібно мати рецепт від лікаря, на підставі якого їх будуть продавати в аптеці зі знижкою.

Як зробити щеплення

Українці до 19 років мають право отримати в Польщі безоплатні профілактичні щеплення.

До календаря вакцинації входить профілактика більшої кількості хвороб. Наприклад, вакцини проти ротавірусу та пневмококів. Тичасом як в Україні ці вакцини мають рекомендований характер. Із польським календарем щеплень можна ознайомитися за цим посиланням.

Дітей, які народилися вже у Польщі, обов’язково потрібно щепити проти туберкульозу та гепатиту B, а також всіма іншими вакцинами, передбаченими польською Програмою профілактичних щеплень. Діти, які перебувають у Польщі менше як три місяці, можуть вакцинуватися добровільно.

Щеплення дитині можна зробити в сімейного лікаря, так само можна взяти направлення на вакцинацію від COVID-19.

Яку медичну допомогу пропонують вагітним

Вагітні українки, які перетнули кордон з Польщею після 24 лютого 2022 року, мають право на безоплатне ведення вагітності, пологи й догляд за новонародженим у державних медичних закладах Польщі, які мають контракт з NFZ (Національним фондом охорони здоров’я).

Для цього потрібно стати на облік в акушерсько-гінекологічну амбулаторію. Щоб знайти заклад, можна зателефонувати на безоплатну цілодобову гарячу лінію 800 190 590.

Під час першого візиту вагітну жінку поставлять на облік, створять польський аналог картки обліку вагітної (у ній лікар збиратиме результати УЗД, аналізів тощо) і закріплять за нею соціально-сімейну акушерку, яка буде допомагати як вагітній жінці, так і дитині.

Вагітним бажано мати з собою медичну картку від лікаря з України з даними про вагітність і загальний стан здоров’я, а також із результатами аналізів.

Які документи потрібні, щоб отримати медичну допомогу

Щоб отримати медичну допомогу в Польщі, потрібно мати один із двох документів:

  • закордонний паспорт (із позначкою про перетин кордону не раніше 24 лютого 2022 року);
  • документ, що підтверджує дату перетину кордону польськими службами (якщо ви перетнули кордон без закордонного паспорта).

Українці, які мають намір залишитися в Польщі на певний період, можуть отримати номер PESEL – аналог українського ідентифікаційного номера. Із ним можна отримати доступ до послуг сфери охорони здоров’я на постійній основі, до соціальної допомоги.

Процедура отримання PESEL для українців спрощена. Щоб оформити документ, потрібно звернутися до адміністрації будь-якої гміни (аналог українських об’єднаних територіальних громад, ОТГ), подати заяву, фото та свої актуальні дані. Покрокову інструкцію можна знайти за цим посиланням.

Більше інформації про роботу медичної системи в Польщі можна почитати за цим посиланням.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Також ми розповідали, як українцям отримати медичну допомогу та ліки в Литві та Молдові або якщо переїхали до іншого міста в межах країни.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі