В Україні створять Коледж Європи на базі Президентського університету, повідомив президент Володимир Зеленський під час звернення до парламенту.

За його словами, Україна вже підписала відповідний меморандум із Коледжем Європи в Натоліні (Польща).

Це буде заклад післядипломної освіти, де готуватимуть фахівців для роботи в інституціях ЄС і країнах-членах Євросоюзу. Спочатку в Президентському університеті планують відкрити факультет євроінтеграції, а згодом запустити на його базі Коледж Європи.

За словами Зеленського, цей процес «триватиме недовго», але конкретні терміни президент не уточнив.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Коледж Європи має два кампуси в Брюгге (Бельгія) та в Натоліні (Польща). Його заснували іспанський дипломат Сальвадор де Мадаріага, прем’єр-міністр Великої Британії Вінстон Черчилль, бельгійський політик Поль-Анрі Спаак й італійський політик Альчіде Де Гаспері в 1949 році після Європейського конгресу в Гаазі.

Про заснування нового вищого навчального закладу під егідою президента вперше стало відомо в середині травня 2021 року. Уже 31 травня Володимир Зеленський підписав указ про створення Президентського університету, у якому готуватимуть фахівців із новітніх технологій: кібербезпеки, аерокосмічних, енергетичних, нано- й біотехнологій.

На ВДНГ заради будівництва Президентського університету знесли один із модерністських павільйонів, де організовували благодійні барахолки «Кураж». Ще один павільйон, який займає приватна школа Midgard, збираються «інтегрувати» й зробити частиною університету. Ми розповідали, що може бути не так із проєктом.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі