Міський голова Києва Віталій Кличко підписав розпорядження про будівництво шестисмугової магістралі через озера й луки на Осокорках.

Дорога пролягатиме від проспекту Петра Григоренка й до межі міста – там, де місцеві жителі вимагають від міської влади побудувати екопарк «Осокорки».

Кличко призначив відповідальним за будівництво Олександра Густєлєва, якого звільнив з посади заступника 5 листопада.

Проєктну документацію планують затвердити до кінця 2022-го, а будівництво хочуть завершити вже у 2025 році.

На розроблення проєкту мають виділити два мільйони гривень, а загальну вартість будівництва попередньо оцінили в 100 мільйонів.


Поблизу озер Тягле та Небреж на Осокорках планували звести ЖК «Патріотика на озерах», це 43 будинки заввишки від 24 поверхів.

У 2018 році між забудовником і місцевими мешканцями почався конфлікт: містяни були проти будівництва й хотіли облаштувати на озерах ландшафтний парк.

У січні 2019 року Київрада розірвала договір оренди земельних ділянок, які були виділені для будівництва житлового комплексу. Згодом ухвалили рішення про створення ландшафтного парку «Осокорківські луки», а потім – ландшафтного заказника біля озера Тягле.

У 2020 році банк «Аркада» та пов’язана з ними девелоперська компанія, що будувала ЖК «Патріотика на озерах», збанкрутіли, будівельні роботи зупинилися. У 2021 році стало відомо, що добудовувати житлові комплекси «Аркади» може будівельна компанія Stolitsa Group.

Шестисмугова магістраль пролягатиме через територію, де планується будувати ЖК «Патріотика на озерах-2».

Ідею створення парку висловили представники ГО «Національний парк збереження та збагачення флори і фауни “Осокорки”». Організацію створили 12 жовтня 2021 року. Її представники пропонують облаштувати парк на території площею 350 гектарів замість 650, на яких планують забудову.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: екопарк «Осокорки»