Інформація про заборону продажу низки непродовольчих товарів під час локдауну, з 8 по 24 січня, є фейком, сказав міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

«Я бачив цю інформацію, яка з’явилася в мережі, вона не є достовірною», – сказав він.

Він навів пункт постанови про карантин і перелічив товари, які можна продавати з 8 по 24 січня в супермаркетах, які торгують переважно харчовими продуктами. Це лікарські засоби та вироби медпризначення, засоби гігієни та звʼязку, ветеринарні препарати та корм, насіння й засоби захисту для рослин. Інші товари можна замовити з супермаркетів лише з доставкою.

Питання щодо продажу побутової хімії уточнять на засіданні уряду 5 січня, сказав очільник МОЗ.

І додав, що уряд складав перелік, орієнтуючись на те, що жорсткі обмеження триватимуть лише 16 днів. А це саме той термін, «який потрібен, щоб повністю збити хвилю розповсюдження COVID-19» і не вводити локдаун навесні.


4 січня з’явилася інформація, що уряд заборонив супермаркетам продавати одяг, побутову хімію й інші товари повсякденного вжитку на час локдауну, з 8 по 24 січня. Водночас у Міністерстві охорони здоров’я повідомили, що хочуть змінити таке обмеження.

На період локдауну в Україні заборонять роботу кафе, барів, ресторанів (крім продажу на виніс), закриють ТРЦ (окрім продажу товарів першої необхідності та ліків), салони краси, заклади культури, фітнес-зали та басейни. Також буде заборонено проведення всіх масових заходів – розважальних, спортивних, соціальних, рекламних, культурних.