Уряд заборонив супермаркетам продавати одяг, побутову хімію й інші товари повсякденного вжитку на час локдауну, з 8 по 24 січня. Водночас Міністерство охорони здоров’я хоче змінити таке обмеження, пише «Суспільне». 

Згідно з урядовою постановою у період локдауну в супермаркетах дозволено продавати винятково товари, що належать до харчових продуктів, лікарських засобів, виробів медичного призначення, засобів зв’язку, ветеринарних препаратів, кормів і засобів захисту рослин. Інші товари можна замовити з супермаркетів лише з доставкою.

Міністерство охорони здоров’я планує 5 січня виступити за зміни до постанови.

«МОЗ збирається вносити зміни щодо того, щоб можна було купувати побутову хімію, засоби гігієни й, можливо, пресу, але ще не точно», повідомили «Суспільному» в пресслужбі головного санітарного лікаря Віктора Ляшка.

Раніше в Американській торговельній палаті в Україні повідомили, що супермаркетам доведеться закривати окремі відділи або забороняти продаж певних товарів безпосередньо на касі. Там упевнені, що таке рішення уряду є обмеженням прав споживачів і буде призводити до конфліктів. 


У грудні 2020 року уряд вирішив ввести черговий локдаун в Україні з 8 по 24 січня 2021 року. На цей період заборонять роботу кафе, барів, ресторанів (крім продажу на виніс), закриють ТРЦ (окрім продажу товарів першої необхідності та ліків),  салони краси, заклади культури, фітнес-зали та басейни. Також буде заборонено проведення всіх масових заходів – розважальних, спортивних, соціальних, рекламних, культурних.