Верховна Рада України підтримала законопроект №9338 про запровадження воєнного стану в Україні. «За» проголосували 276 депутатів.

ВАЖЛИВО: Детальне пояснення, що значить запровадження воєнного стану, читайте тут.

Воєнний стан вводять на 30 днів. В указі, який підтримала Верховна Рада, йдеться про введення воєнного стану з 26 листопада. Таким чином він закінчиться до президентської кампанії (26 грудня).

Воєнний стан запровадять в областях уздовж російського кордону, в областях, які межують у контрольованому Росією Придністров’ї, та в областях, що виходять до акваторії Чорного та Азовського морів, заявив президент Петро Порошенко на засіданні парламенту.

Області: Вінницька, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Чернігівська, Донецька, Запорізька, Херсонська.

Президент пообіцяв застосовувати пункти указу про воєнний стан про обмеження конституційних прав та свобод лише у випадку наземної збройної операції російських військ: «Якщо не вдасться уникнути цього сценарію, не буде обмеження прав, не буде обмеження свобод». Президент також може скасувати воєнний стан раніше, підписавши відповідний указ.


 На засіданні РНБО президент України Петро Прошенко зазначив, що введення воєнного стану не передбачає негайної мобілізації та обмеження конституційних прав і свобод громадян.

 У неділю, 25 листопада, на виході з Керченської протоки російські силовики відкрили вогонь по корабельній групі Військово-морських сил ЗСУ. За офіційними даними, було затримано 23 українських моряків, троє із них перебувають у лікарні.