Рада національної безпеки та оборони України проголосувала за підготовку до введення воєнного стану в Україні. Воєнний стан вводиться на 60 діб.

«Воєнний стан не означає оголошення війни. Україна ні з ким не збирається воювати», – заявив президент Петро Порошенко.

Як повідомив на засіданні РНБО президент, запровадження воєнного стану не означає, що Україна буде проводити будь-які наступальні дії. Українські збройні сили проводитимуть лише оборонні дії. Це також не означає зміну положення на лінії зіткнення в окремих районах Донецької та Луганської областей.

«Рішення не означає загальної мобілізації», – каже президент. Але буде проведено роботу з військовослужбовцями резерву першої черги.

«Рішення не буде передбачати обмеження будь-яких конституційних прав», – повідомив Порошенко.

Верховна Рада розгляне запровадження воєнного стану на позачерговому засіданні. Обговорення проекту рішення відбуватиметься у закритому режимі.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій скликає позачергову сесію Верховної Ради України о 16:00 у понеділок, 26 листопада.

Як повідомили на засіданні РНБО:

1. Банківська система працюватиме у штатному режимі.

2. Безпека на кордоні забезпечуватиметься у посиленому режимі, пункти пропуску на кордоні працюватимуть, в’їзд до України можуть обмежити «для окремих категорій громадян» Російської Федерації.


«Атака не була спровокованою. Це була звичайна операція передислокація кораблів, – заявив Порошенко на засіданні РНБО. – Жодним чином українська влада не була проінформована про подібну поведінку. Ми вважаємо це категорично неприйнятним».

У неділю, 25 листопада, на виході з Керченської протоки російські силовики відкрили вогонь по корабельній групі Військово-морських сил ЗСУ.

Повідомляють про шістьох поранених. У Військово-морських силах повідомили про три захоплені українські судна.