На виході з Керченської протоки російські силовики відкрили вогонь по корабельній групі Військово-Морських Сил ЗС України.

Про це повідомляє ВМС ЗС України.

«Пошкоджено малий броньований артилерійський катер «Бердянськ». Катер втратив хід, є поранений. Прийнято рішення застосовувати зброю на ураження», – йдеться у повідомленні.

Цей факт також підтвердив постійний представник президента України в АР Крим Борис Бабін.

«Наразі збройні сили держави-агресора здійснюють захоплення катерів ВМС України», – додав згодом Бабін.

Арсен Аваков на своїй сторінці у Twitter опублікував відео тарану.

Як повідомляє «Українська правда», з посиланням на власні джерела в МЗС, наразі відбуваються екстренні консультації керівництва нашого дипломатичного відомства з ЄС та НАТО. На запитання, чи насправді йдеться про захоплення українських кораблів, співрозмовник УП відповів: «Поки ні, але ситуація досить серйозна».

За повідомленням УП, російські служби затримали три судна зі складу корабельної групи Військово-Морських Сил ЗС України.

«2 МБАКа та рейдовий буксир захоплено росіянами», – йдеться у повідомленні.

Станом на 21:40, за повідомленням «Громадського», Генпрокуратура та Служба безпеки зареєстрували кримінальне провадження про акт ведення агресивної війни Росією (стаття 437 Кримінального кодексу).


 Що сталося: 25 листопада два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» вийшли з порту Одеси та пішли в напрямку порту в Маріуполі. На шляху російський катер берегової охорони «Дон» протаранив український буксир.

 Згодом російські прикордонники заявили, що кораблі ВМС України перетнули кордон і перекрили прохід цивільних суден через Керченську протоку.

 В українському МЗС заявили, що провокативні дії з боку РФ у Чорному та Азовському морях «стали агресивними».

 Як повідомляє «Громадське», рух Керченською протокою був перекритий в обидва боки. Але незважаючи на погрози, українські судна вирішили виходити з Керченської протоки.