Онлайн-портал Dou представив рейтинг 50 найбільших за кількістю спеціалістів IT-компаній в Україні станом на літо 2022 року. У першій пʼятірці – EPAM, SoftServe, GlobalLogic, Luxoft Ukraine та Evoplay.

Наразі в 50 найбільших IT-компаніях України працює 97,6 тисячі фахівців.

Майже в половини компаній негативна динаміка зростання, а загальна кількість ІТ-спеціалістів зменшилася майже на три тисячі. Передусім ідеться про фахівців нетехнічних спеціальностей.

Лише дві з п’яти найбільших компаній збільшили кількість спеціалістів за перше півріччя – GlobalLogic і Evoplay.

Понад 60% компаній заявили, що не зупиняли пошук нових співробітників в Україні після 24 лютого. Однак більша частина IT-компаній на 20% скорочує найм проти довоєнних планів.

Також девʼять компаній зросли на більш ніж 100 спеціалістів. Найактивніше зростала Ajax Systems – на 800 спеціалістів за пів року. Dou пояснює, що такий зріст може бути спричинений виходом на ринок Мексики й Північної Америки, а  також відкриттям нових локацій в Україні.

Активно розширилися Evoplay і Genesis – на 366 і 200 спеціалістів відповідно.

Щонайменше 30 компаній відкрили в містах України нові офіси в першому півріччі 2022 року. Також 15 компаній відкрили офіси в Польщі (Краків, Познань, Бидгощ, Гданськ, Лодзь, Варшава).

Через повномасштабне вторгнення найбільше постраждав Харків, вважають аналітики Dou. Там закрили офіси 13 компаній.

Кількість працівників, яка релокувалася до інших країн, залежить від розміру компанії, пише Dou. Що більша компанія, то більше співробітників виїхали через війну.

Також більшість сервісних компаній у рейтингу зазначили, що втрачали клієнтів або були змушені заморозити проєкти через збройну агресію РФ.

«Здебільшого компанії мають помірні плани щодо розширення в другому півріччі. Більше ніж половина компаній планує зрости менш як на 200 спеціалістів», – ідеться в дослідженні.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Благодійний фонд Nova Ukraine надасть українцям 200 стипендій для безкоштовного навчання FrontEnd розроблення на платформі Prometheus.

Також чоловікам, які працюють в IT, можуть дозволити виїжджати за кордон під час воєнного стану. Розповідаємо, за яких умов.

Американська компанія EPAM окреслила портрет людини, яка потенційно могла би перейти в IT-сферу.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі